Gündem Gökdelenler tüm dünyanın sorunu

Gökdelenler tüm dünyanın sorunu

09.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bokova, “Bir yanda insanların rahat ve iyi bir hayat yaşama beklentileri var, diğer tarafta da şehirlerin korunması gereken mirasları” dedi...

Gökdelenler tüm dünyanın sorunu


UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın önceki gün üniversitede ‘UNESCO Kürsüsü’ kurulmasına ilişkin protokolü imzaladı. Bokova tören sırasında yaptığı konuşmada, “Kültürel alanları şiddet ve çatışmaya karşı korumak, iklim değişiminin yarattığı tehlikeleri hafifletmek, sınır ötesi projeleri büyütmek zorundayız. Tüm bu yeni vasıf ve yaklaşımlar konusundaki gereksinimler açısından bunu daha ileri taşıyabilecek Türkiye’den daha iyi bir yer düşünemiyorum” dedi.
‘İlk hali çok yüksekti’
Daha sonra bir grup gazeteciyle öğle yemeğinde buluşan Bokova, yemekte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bokova, UNESCO’nun “İstanbul’un siluetini bozacak” diyerek karşı çıktığı Haliç Metro Köprüsü’ne ilişkin bir soru üzerine, “Bizim itirazımız ilk hazırlanan projeyeydi. Köprü ilk planda oldukça yüksek ve çok renkli idi. Biz de İstanbul’un siluetinin bozulmaması için yüksekliğinin alçaltılması ve renklerinin de azaltılması gerektiğini söyledik. O dönem ben de bizzat geldim. Yaptığımız görüşmeler sonrasında bu proje değiştirildi ve bugünkü son halini aldı” ifadelerini kullandı.
Bokova, yükselen gökdelenler ve artan inşaatların ise sadece İstanbul’un değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti. “Bir yanda insanların daha rahat ve iyi bir hayat yaşama beklentileri var, diğer tarafta da şehirlerin korunması gereken mirasları. Türkiye’de de bu böyle” diyen Bokova, kendilerinin bu süreçlerin tamamını takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Yazarlar