Dünya Gölgelerden 1 numaraya!

Gölgelerden 1 numaraya!

07.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Andy Murray’nin tenis dünyasında zirveye ulaşması için 11 yıl, 798 maç ve 42 kupa kazanması gerekti. Bugün açıklanan ATP sıralamasında dünya 1 numarasına yükselen Murray, uzun yıllar Federer-Nadal-Djokovic üçlüsünün gölgesinde kaldı

Gölgelerden 1 numaraya

Sporcular kariyerleri boyunca hangi branşta olursa olsun, onlarca farklı çeşit baskı, beklenti ve eleştiriyle mücadele etmek zorunda. Kimileri bu baskının altında ezilirken, kimileri ise Andy Murray gibi bu durumdan besleniyor.
Britanyalı tenisçi Andy Murray, Profesyonel Tenisçiler Birliği’nin (ATP) bugün açıklanan yeni sıralamasında 1 numaranın sahibi oldu. Novak Djokovic’i 122 haftadır oturduğu koltuktan eden Murray, 1973’ten beri sürdürülen bilgisayarlı sıralama sisteminde 1 numaraya yükselen ilk Britanyalı olmayı başardı. 29 yaşında ilk kez zirveye yerleşen Murray, bunu gerçekleştiren en yaşlı ikinci isim. Avustralyalı John Newcombe 1974’te 30 yaşındayken ilk kez 1 numara olarak ‘rekorun’ sahibi.

Haberin Devamı

Gölgelerden 1 numaraya

‘Sadece eşlik ediyor’

Peki zirveye giden yolda sabrın ve zihinsel gücün önemi ne kadar? Murray bu konudaki ideal örneklerden biri. 11 buçuk yıl profesyonel kariyer, 798 maç ve kazanılan 42 kupa... Britanyalı sporcu bu noktaya gelene dek çok uzun bir yoldan geçti. 2005’te başladığı profesyonel kariyerinde Roger Federer, Rafael Nadal ve Novak Djokovic’in gölgesinde kaldı. Federer-Nadal rekabeti 2005’ten 2010’a dek tenisi domine ederken, 2011-2014 dönemi ise Nadal-Djokovic savaşıyla geçti. Tenisin altın çağını yaşatan bu 3’lüye yalnızca eşlik ettiği ileri sürülen Murray’e, başta İngiliz medyası olmak üzere birçok eleştiri yöneltildi.

Olimpiyat değişimi

2008’de ilk Grand Slam finalini Federer’e karşı Amerika’da oynayan Murray, 2009’da 2. sıraya çıkmasına karşın, büyük 3’lüye yeterince sorun çıkaramıyor gibiydi. 2012’de Olimpiyat Oyunları’nda Federer’i yenerek altın madalyaya uzanana dek 4 Grand Slam finali oynamış ancak hep kaybeden taraf olmuştu. O gün Wimbledon kortlarında kazanılan madalya ise bir şeylerin değiştiğini gösteriyordu. Olimpiyatlardan iki ay sonra Amerika Açık’ta ilk Grand Slam şampiyonluğunu Djokovic’e karşı elde eden Murray, sonraki yıl ise Wimbledon’ı kazanarak Britanya’nın 77 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi.

Haberin Devamı

Gölgelerden 1 numaraya

‘Yıl boyunca güçlü’

Eleştirilerden beslenen ve elde ettiği başarılarla onları övgülere çeviren Murray, sakatlıklarla mücadele ettiği 2014 ve 2015’in ardından en iyi sezonunu 2016’da geçirdi. Federer ve Nadal’ın sahneden çekildiği sezonda, Paris öncesi son 12 turnuvada 11 final gören Britanyalı raket, 7 kupa almayı başardı.

Wimbledon ve Olimpiyat altın madalyasını ikinci kez kazanan Murray 1 numara olmakla ilgili, “Buraya ulaşabilmek için tüm yıl güçlü olmak gerekli. Çok gururluyum. Bu benim için en büyük hedeflerden biriydi” dedi.

Sezonu Londra’daki ‘Sezon Sonu Finalleri’yle tamamlayacak olan Murray’nin yerini ne kadar koruyacağı büyük merak konusu. Federer ve Nadal’ın dönüşü, Djokovic’in yerini geri almak istemesi ve Murray’nin bu kez en tepede başlayacağı 2017 sezonu şimdiden nefes keseceğe benziyor.

Haberin Devamı

Gölgelerden 1 numaraya

‘Çok uzun bir yolu aştın’

Murray’nin 1 numaraya yükselmesinin ardından başta anne Judith Murray olmak üzere birçok isim duygularını sosyal medyada paylaştı.

Oğluyla antrenman yaptıkları eski bir fotoğrafı Twitter’da paylaşan anne Murray, ‘Çok uzun bir yolu aştın’ derken, birincilikle ilgili, “Bu başarı onun azim ve sabrının ödülü. İnsanlar televizyonda göremese de onun bugünler için ne kadar çabaladığını biliyorum. Andy inanılmaz bir savaşçı” yorumunda bulundu.

ATP Başkanı Chris Kermode de, “Andy inanılmaz bir çalışma disiplini, adanmışlık ve performans gösterdi. Geçirdiği mükemmel sezon onun şu an dünyadaki en iyi oyuncu olduğunu doğruluyor. Bu başarıyı sonuna kadar hak etti” sözleriyle Murray’i kutladı.

Roger Federer ise twitter hesabında, ‘Artık yeni bir kralımız var. Tebrikler Sir Andy’ yazdı.

1973’ten beri 26’ncı tenisçi

Andy Murray, sıralamanın uygulandığı 1973’ten bu yana 1 numaraya ulaşan 26. oyuncu oldu.

Murray ilk kez 2 numara olduğu 2009’dan tam 7 yıl 2 ay sonra 1 numaraya ulaşarak bu alanda rekor kırdı.

Haberin Devamı

Kariyerinde iki numaraya yükseldikten sonra hiç zirveyi görememiş 7 isim bulunuyor: Michael Stich, Goran Ivanisevic, Michael Chang, Petr Korda, Alex Corretja, Magnus Norman ve Tommy Haas.

Murray’nin son bir yıldaki dönüm noktaları

Kasım 2015: Büyük Britanya milli takımıyla ilk kez Davis Kupası’nı kazandı.

Şubat 2016: 2015’te dünyaevine girdiği eşi Kim Sears’la birlikte kızları Sophia’yı kucaklarına aldı.

Haziran 2016: 2013’te sonra ikinci kez Wimbledon şampiyonluğunu elde etti.

Ağustos 2016: Tek erkeklerde üst üste iki olimpiyat altını kazanan ilk oyuncu oldu.

Kasım 2016: Novak Djokovic’i geçerek 1. sıraya yerleşti.