İstanbul Gong varantların 5'inci yılı için çaldı

Gong varantların 5'inci yılı için çaldı

02.10.2015 - 15:41 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul’da Varantların 5’inci Yılı için gong töreni düzenlendi

Gong varantların 5inci yılı için çaldı

Borsa İstanbul’da Varantların 5’inci Yılı için gong töreni düzenlendi
Türkiye’de sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesi hedefi ile türev bir finansal araç olarak 2010 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan yatırım kuruluşu varantlarının 5’inci yılı için düzenlenen gong töreni Türk sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen isimlerini bir araya getirdi.
Varantların Türk sermaye piyasaları için öneminin ve piyasanın gelişiminin ele alındığı Borsa İstanbul’daki törene Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç’un yanı sıra Deutsche Bank ve İş Yatırım yöneticileriyle, sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen profesyonelleri katıldı.
Sermaye Piyasalarının varant ihraç eden iki kuruluşu Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın katılımıyla düzenlenen törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman varant piyasasının Türkiye’deki yükselişinden duydukları memnuniyeti belirterek; “Varantlar bundan 5 yıl önce 2010 yılı Ağustos ayında Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem görmeye başladı. Varant piyasalarında 30 Eylül itibariyle 5,47 milyar TL’lık prim hacmine ulaşmış durumdayız. Bu da geçen yılın rakamlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 25’lik bir artışı gösteriyor. Bu ivme bizler için çok sevindirici.
Her finansal enstrümanın yatırımcılar tarafından aynı ilgiyi görmediği, hatta bazılarının rafa kaldırıldığı rekabetçi bir piyasa ortamında, varantlar yatırımcılarımız tarafından tercih edilen bir enstrüman haline geldi. Hiç kuşkusuz, bu başarıda; önemli bir vizyon ortaya koyan, ihraççı ve piyasa yapıcı olarak varant pazarının gelişmesine büyük bir destek sağlayan Deutsche Yatırım ve İş Yatırım en büyük rolü oynamıştır. Bu iki güzide kurumumuz likit ve düzenli bir piyasasının oluşmasına verdikleri katkı ile sadece Borsa İstanbul ürün portföyünün çeşitlenmesine destek vermemişler, aynı zamanda yeni yatırımcıları platformlarımıza çekerek Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasına da direkt olarak etki etmişlerdir. Bugüne kadar 5 bin 300’ün üzerinde varant ihracı olan piyasamızda şu anda 575 tane varant işlem görmektedir. Bu başarı aracı kurumlarımız ve yatırımcılarımızın da süreci sahiplenmesiyle bire bir ilişkilidir. Bu kapsamda, en büyük beklentimiz diğer aracı kurumlarımızın da mevcut iki varant ihraççımızın ortaya koyduğu anlayış çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesidir” dedi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç konuşmasında İstanbul’un gerçek bir finans merkezi olması için bu tür ürünlerin olması ve çeşitliliğin artması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türevlerle ilgili olarak Borsa İstanbul’da ilk çalışmalar doksanlı yılların ortasında başlamıştır. Doksanlı yılların ortasında devreye girebilecek olan bu ürün, 2001 krizinden sonra koruma amacı anlaşıldıktan sonra ortaya çıktı. Değişik nedenlerden dolayı açılamayan opsiyon piyasasının boşluğunu varantlar doldurdu.
Her şeyden önce varantlar dinamik araçlar, teorik olarak her şeyin üzerine bir varant çıkarabilirsiniz. Bizde de bakacak olursanız hisse senetleriyle başladı, hemen arkasından döviz, emtia, çok çeşitli ürünler arkasından gelmeye başladı. İkinci olarak Türk insanı kaldıraçlı ürünü seviyor. Varantların bir özelliği de riski sınırlı tutarak, kaldıraçlı olarak yatırım yapma imkânı sağlaması. Dolayısıyla varantlar opsiyonlu ürünlerin bütün özelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Üçüncü olarak likidite de çok önemli. Likidite dediğimiz zaman varantın likiditesi değil, varantın kaynağı araçların likiditesini kastediyoruz, çünkü normal şartlarda bir ürün alıp satanlar sadece borsadaki bir beklentiyle alıp satarken ilk defa varantlarla beraber arkasından koruma amaçlı bir takım işler de yapılmaya başlandı ve o hisse senetlerinin veya o menkul kıymetin piyasasındaki likiditeyi arttırdı. Ayrıca bu tür ürünlerle beraber yapılan işlemlerle, fiyatlama da daha güvenilir hale geldi piyasalarda".
Törende Türkiye’nin ilk varant ihraççısı olarak varant piyasalarının gelişmesine verdikleri önemi dile getiren Deutsche Bank Türkiye Başkanı Ersin Akyüz ise “Türkiye’de varantların beşinci yılında, yatırımcının ilgisinin her geçen gün arttığı bu ürünlerin geldiği konumdan oldukça memnunuz. Bu piyasanın oluşmasında ve gelişmesinde beş yıldır ekip olarak tüm paydaşların desteğiyle elimizden geldiğince çalışıyoruz. Deutsche Bank’ın bu konudaki küresel tecrübesini en iyi örnekleriyle Türkiye’ye taşımaya gayret ediyoruz" dedi.
İlk günlerden itibaren verdiğimiz sözleri tutmuş olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Akyüz, "Bu beş yılda Deutsche Bank olarak 22 farklı dayanakta 2 bin 969 varant ve sertifika ihracı gerçekleştirdik. Yerli hisse dayanak varlıklarının yanı sıra, Japonya’dan Amerika’ya belli başlı dünya endekslerini Borsa İstanbul’da yatırımcıların erişimine sunduk. Böylelikle yatırımcılar, Borsa İstanbul’da yurt içi hisse senedinde işlem yapar gibi varantlar aracılığıyla Nasdaq100, S&P500, DAX gibi endekslere yatırım yapma fırsatı doğdu. Varantların yanı sıra, yayılma varantları ve sertifika ihraçları gerçekleştirdik. Bu süreçte her zaman yatırımcıların ve sermaye piyasasının tüm paydaşlarının bu piyasa konusunda bilinçlenmesi için gayret sarfettik, sarfetmeye devam edeceğiz. Yüzlerce halka açık seminerde varantların sağladığı fırsatları ve getirdiği riskleri yatırımcılarımıza ve piyasa çalışanlarına elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde ise, daha öncede paylaştığımız gibi bu piyasada yatırımcıların ufkunu açacak yeni ürünleri sunmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Gong töreninde konuşma yapan İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral ise “2010 yılından bugüne kadar geçen zaman içerisinde Varant piyasasındaki 25 milyar TL işlem hacmini ve 5 binin üzerinde varant ihraç edilmesini büyük bir başarı olarak değerlendiriyoruz. Bu başarının arkasında ihraççı kurumların teknoloji ve eğitimi yerinde kullanmaları, özellikle birebir eğitime önem vermeleri yer alıyor. Varantları yatırımcılara sunan ilk Türk yatırım kuruluşu olarak 5 yılda endeks, pay, emtia, döviz, düello ve petrol gibi dayanak varlıklar üzerine 2 bin 190 adet İş Varant ihraç ettik. Varantlarla birlikte varlık dayanaklarının artması üst piyasalarda işlem yapma imkanlarını artırdı. Yeni jargonlarla tanıştık ve yatırımcılar İş Varant’larla piyasada düello yapmayı öğrendi. İş Varant’lar sayesinde bireysel yatırımcılara düşük maliyetlerle kaldıraçlı işlem yapma fırsatı sağladık. Bundan sonra önümüzdeki dönemde işlem hacimlerinin ve sayılarının gelişme göstereceğini ve geometrik olarak artacağını düşünüyoruz” dedi.