Teknoloji Google, iPhone'da kalabilmek için her yıl milyarlarca dolar ödüyor

Google, iPhone'da kalabilmek için her yıl milyarlarca dolar ödüyor

15.08.2017 - 13:39 | Son Güncellenme:

Google, Apple’ın mobil işletim sistemi iOS platformunda varsayılan arama motoru olmak için Apple’a her yıl 1 ila 3 milyar dolar arasında ödeme yapıyor. Google, bu yıl da Apple'a 3 milyar dolar ödeyebilir.

Google, iPhoneda kalabilmek için her yıl milyarlarca dolar ödüyor

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Analiz şirket Bernstein, Google’ın iOS cihazlarda varsayılan arama motoru olması karşılığında Apple’a her yıl 3 milyar dolar para ödediğini bildirdi. Bu para, Apple’ın yıllık kazancının yüzde 5’ini, iOS cihazlar ise Google arama gelirinin yüzde 50’sini oluşturuyor.

Bernstein analisti A.M. Sacconaghi Jr, "Mahkeme belgeleri, Google'ın 2014 yılında Apple'a 1 milyar dolara ödediğini ve 17 numaralı Apple'daki toplam Google ödemelerinin 3 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Google ödemelerinin Apple için hemen hemen tüm kârı olduğu göz önüne alındığında, Google'ın tek başına bu yıl Apple'ın toplam işletme kârının yüzde 5'ini oluşturması ve son iki yılda toplam şirketin OP büyümesinin yüzde 25'inden sorumlu olabileceğini" söyledi.

Haberin Devamı

Sacconaghi, Google, arama motorunun o kadar popüler olduğuna güveniyorsa Apple'a herhangi bir lisans ücreti ödemekten kaçınmaya karar verebileceğini belirtti.

Öte yandan Sacconaghi, Apple'ın iOS cihazlarının Google'ın mobil arama gelirine yaklaşık yüzde 50 katkıda bulunduğunu ve bunun Google'ın Apple ile yaptığı lisans anlaşmasından uzaklaşmaktan çok korktuğu anlamına geldiğini söyledi. Bu durumda, Apple ve Google için kazan-kazan durumu oluşuyor.

Google, geçmişte iPhone ve iPad kullanıcıları üzerinden kazandığı paranın belli bir yüzdesini Apple’a ödedi. Bu yüzdenin rakamı belirsiz ancak Bernstein, medya raporları üzerinden yola çıkarak bu belirsiz rakamın bir noktada yüzde 34’e vardığını belirtiyor.