Ekonomi ‘Görme engelliler’ bu kaskla görecek

‘Görme engelliler’ bu kaskla görecek

22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çinli teknoloji devi Huawei geliştirdiği ‘akıllı kask’ ile görme engeli olanların güvenli şekilde hareket etmesini sağlayacak. Ürün 2019’da piyasaya çıkacak.

‘Görme engelliler’ bu kaskla görecek

Çin... Dünyanın en kalabalık ülkesi ve ekonomide yükselen yıldızı. Teknolojinin üretim üssü Shenzhen’deyiz. Ülkenin Silikon Vadisi. Buradan çıkan global markalar da var. Huawei bunlardan biri. Huawei Küresel Analist Zirvesi için Shenzhen’deyiz. Zirvede yapay zeka, bulut hizmetleri, 5G, nesnelerin interneti ele alındı. Huawei, telekomda yılların altyapı firması. Ama son dönemde cep işine girmesiyle gündeme geldi. Kısa sürede büyük cep telefonu markaları arasına girdi. Kurumsal çözümler de ciroda önemli pay tutuyor. 170 ülkede iş yapan firmanın 180 bin çalışanı var. 2017 cirosu 95 milyar dolar, bunun yüzde 15’ini ise Ar-Ge’ye harcıyor.

Haberin Devamı

Şirketin dönüşümlü başkanı Eric Xu, zirvenin açılış konuşmasını yaptı. Şirketteki CEO’lar için bulunan yönetim sistemi ilginç. 3 başkan altı ayda bir görevini yapıp diğerine devrediyor. Eric Xu, markanın inovasyondaki gelişimine, dijital ve yapay zekadaki çalışmalarına ışık tuttu.

Daha zeki bir dünya

Tümüyle bağlantılı, zeki bir dünya için her bireye, eve ve kuruluşa dijitali ulaştırmayı misyon edindiklerini dile getiren Xu, “Huawei, bilgi teknolojileri altyapısına ve akıllı cihazlara odaklanarak bu akıllı dünya yolunda öncülük edecek” dedi.

Huawei, yapay zekanın faydalarını her bir bireye, eve ve kuruluşa yaymaya kararlı. Gelecek noktasında Eric Xu şunları aktardı: “Örneğin, bağlantılı akıllı kasklarla, görme engelli insanlar tamamen özgür olarak hareket edebilir. Akıllı çeviri hizmetleri, dil engellerini kaldıracaktır. Yapay zeka destekli kameralarla deneyimsiz fotoğrafçılar başyapıtlar yaratabilecekler. Ev hayatı da daha doyurucu hale gelecek. Evde sağlık ve eğitim için robotlar gibi çeşitli ev hizmetleri olacak. Kuruluşlar da akıllı dünyada daha yenilikçi olacak. İşletmeler, özgün kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir ürünler sunacak. Hükümetler, yönetim için akıllı çözümlere sahip olacak ve şehirlerimizi daha güvenli hale getirebilecekler. Yaşam, iş, eğlence ve sağlık gibi tüm senaryolarda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için akıllı cihazlara yatırım yaparak her bireye dijital ortam sunacağız.”

Haberin Devamı

Kendini yöneten ağ

Firma, ağ çözüm portföyüne yapay zekayı dahil etmek için de çalışıyor. Xu, ‘kendi kendini yöneten’ ağlara doğru ilerlemeye devam edeceklerini kaydederek, bulut alanında da 2016 yılında Huawei Cloud’u resmi olarak devreye aldıklarını anımsattı.

Dünyadaki ortaklarına Huawei Cloud’u açtıklarını, bütün kuruluşların dijitalleşme ve akıllı hale dönüşme sürecinde karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olmaları için uygulamalarını doğrudan bulutta geliştirebilecekleri bir platform sağlamayı amaçladıklarını aktardı.

‘Görme engelliler’ bu kaskla görecek

2019’da piyasada

Haberin Devamı

Yapay zeka yaşam kalitesini artırıyor. Huawei X Labs, görme engellilerin belli bir mesafeye kadar görmesini sağlayan akıllı kaskını tanıttı. Ürün seneye piyasada. Kasktaki akıllı kameralar ve bunların internete bağlanması ve önlerindeki objeleri tarayabilmesiyle görme engellilere yardım ediyor. Huawei Strateji Pazarlama Müdürü William Xu, yapay zekanın 5G teknolojisiyle birleşmesinin bu ürünü ortaya çıkardığını söyledi.

Akıllı güvenli şehir

Huawei, HAS 2018’de akıllı şehir projeleri üzerinde de durdu. Firmanın yeni ICT Bölümü Başkanı Pierre Perron, “Terörizm, yol kazası, afet gibi konularda şehir yönetimlerine yardımcı oluyoruz. Çin, bu teknolojiyi kullanıyor. Her yerde kamera var. Kayıp bir çocuk kısa sürede bulunabiliyor. Akıllı şehirlerde suç oranları düşerken, turizm artıyor” dedi.

‘Görme engelliler’ bu kaskla görecek