Ekonomi Güçlerini birleştirdiler elektronik spora girdiler

Güçlerini birleştirdiler elektronik spora girdiler

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk internet girişimcilik dünyasının iki ünlü ismi e-spor yatırımında buluştu. Nevzat Aydın ve Hakan Baş, ‘BAU SuperMassive’ takımına beraber yatırım yapıyor.

Güçlerini birleştirdiler elektronik spora girdiler

Peak Games’in de kurucusu olan Hakan Baş, aynı sektörden Onur Aksu ve Kaan Karamancı ile birlikte 6 Ocak 2016’da SuperMassive takımını kurdu. Yurtdışı turnuvalarda başarılar da kazanan BAU SuperMassive takımına bugüne kadar 2.5 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Bahçeşehir Eğitim Kurumları da yatırımcılar arasında yer alıyor. Zaten takımın isminin önünde ‘BAU’ da yer alıyor.

Haberin Devamı

Nevzat Aydın, bugüne kadar 30 şirkete 16 milyon dolarlık yatırım yaptığını anımsatarak, “E-spor sektörü bir süredir beni heyecanlandıran bir alan. Özellikle son 3-4 yıldır genç bir kesimin hayatının parçası haline geldi. Böyle bir sektörü göz ardı etmem imkansızdı. Uzun bir süre sektörü ve oyuncuları gözlemledim. Şartlar olgunlaştıktan sonra gerekli adımları attık. Teknoloji ve internet alanındaki gelişim, oyunların hem ulaşılabilirliğini hem de çeşitliliğini artırıyor. Bu durum da dijital ve mobil oyun sektörünün giderek büyümesini sağlıyor” dedi.

Potansiyel çok büyük

Türkiye’de e-sporun hızla geliştiğini ancak halen Avrupa ve Uzakdoğu’nun çok daha gerisinde bulunduğunu dile getiren Aydın, “Bu da aslında hala büyüme için çok büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Özellikle 25 yaş altı segmentte çok ciddi bir ilgi var. Ve şu anda bile ülkemizdeki izlenme oranlarına baktığımızda e-spor basketbolu geçmiş durumda, futboldan sonra ikinci sırada. Ülke olarak başarılı oyuncularımız ve takımlarımız var. Hatta 2015’de Counter Strike’ta dünya şampiyonu olmayı başardık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nevzat Aydın, ‘BAU SuperMassive’in uzun zamandır bu işe yatırım yaptığını, gençlerle çok iyi diyalog kurduğunu, gençlerle böylesine bağı olan bir takımın içerisinde yer almanın keyifli olduğunu aktardı.

Güçlerini birleştirdiler elektronik spora girdiler

‘Ayda en az 10 bin TL para kazanıyorlar’

Türkiye’de e-spor, 2000’li yılların başında Counter-Strike ile başladı. 12 milyon kişinin e-spordan haberi var. İzleyici sayısı 8.9 milyon. Bunun 3.5 milyonu sıkı takipçi. Ülkemizde 33 milyondan fazla kişi dijital oyun oynuyor. Bu ligde oynayan oyuncular Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından lisanslanıyor. 2015’in başında Türkiye’nin ilk profesyonel e-spor ligi olan Şampiyonluk Ligi hayata geçirildi. Şu anda Türkiye’de profesyonel ligi olan tek e-spor oyunu League Of Legends.

Hakan Baş, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oyuncuların yaş ortalamasının 15-26 olduğunu belirterek, “E-spor oyunculuğu meslek haline geliyor. Zor ve yoğun bir iş. Günde 13-14 saat oyun oynayarak turnuvalara hazırlanıyorlar. 26-30 yaşına kadar bu işi yapabiliyorlar. Kişiye göre değişse de en az ayda 10 bin TL kazanılıyor. Bir e-sporcunun yılda kazandığı para 200 bin TL’ye çıkabiliyor. Dünyada 2.5 milyon dolara transfer olan da var. E-spor pazarı her anlamda yeni bir ekonomi yaratıyor” dedi.

Yazarlar