Gündem Guinness rekoru ikiye katlandı

Guinness rekoru ikiye katlandı

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dalgıç Cem Karabay, Norveçli Selnes’in ‘en uzun süre soğuk denizde yaşama rekoru’nu iki katı farkla kırarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi.

Guinness rekoru ikiye katlandı

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’nın 63 yıllık tarihinde ilk kez bir spor branşındaki rekor tam iki katı farkla yenilendi. Gökçeada’da 30 saat 20 dakika soğuk suda yaşayarak kitapta yer almaya hak kazanan dalgıç Cem Karabay,
“1.5 gün sualtında yaşarken bu detayı bilmiyordum. Rekorum onaylandığında ikinci kez mutlu oldum” dedi. Gökçeada’nın Yıldızkoyu’ndan 24 Nisan’da su altı ekipmanları ile dalan balıkadam Cem Karabay, Norveçli Nils-Roar Selnes’in “en uzun süre soğuk denizde yaşama” rekorunu egale etmişti. Altı yıl önce 15 saat 10 dakika su altında kalarak rekoru elde eden Selnes’in tam iki katı süre su altında yaşayan Karabay böylece rekorlar kitabına girmeye hak kazandı. 2018’in “Troya Yılı” ilan edilmesi nedeniyle özel yapılan iki metre boyundaki Truva atının yanındaki platformda
30 saat 20 dakika yaşayan Karabay, beşinci kez dünya rekoru kırdı.

Haberin Devamı

Bir ‘ilk’e imza attı

‘Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’ resmi hakemi Şeyda Subaşı Gemici’nin gözetiminde, altı metre derinlikte kurulan su altı platformunda tüm ihtiyaçlarını gideren Karabay rekoru iki katına çıkartarak başka bir ilke daha imza attı. Cem Karabay, “1955 yılında yazılmaya başlanan Guinness Dünya Rekorlar Kitabı tarihinde ilk kez bir spor branşı, tam iki katı farkla yenilendi. Bu deneme için çok çalışmıştık ve çok özverili bir ekip oluşturmuştuk. 13-14 derece suda 1.5 gün kaldığımda böyle bir ilke imza atacağımı bilmiyordum. Rekorum onaylandıktan sonra öğrendim ve çok mutlu oldum. Troya gibi tarihi bir mirası dünya çapında bir rekorla anlatmak bana gurur veriyor” dedi.

Guinness rekoru ikiye katlandı

Su altındaki truva atı

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun 2018 yılını ‘Avrupa Kültür Mirası Yılı’ ilan etmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin tanıtımı için Troya’yı seçmişti. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın koruma altına aldığı Yıldızkoy’da yapılan rekorda kullanılan Truva atı, su altında balıklara yuva olarak bırakıldı. Cem Karabay, 30 kişilik bir ekiple rekoru gerçekleştirmişti. Altı kamera tarafından her hareketi kaydedilen Karabay’a, kesintisiz iki güvenlik dalgıcı eşlik etmişti. Su sıcaklığı sürekli kayıt edilirken, Karabay’ın tüm ihtiyaçlarını altı metre derinlikte görmesi sağlanmıştı.

Guinness rekoru ikiye katlandı

Her yıl yenilenen kitap

‘Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’ 1955’ten beri yayımlanıyor. Her yıl basılan dünyanın en çok satan kitapları arasında yer alan eser 32 dile çevriliyor. 2005 yılından beri Türkçe de basılan kitapta insanlar tarafından yapılan ilginçlikler, kırılan rekorlar ve doğanın aşırılıkları yer alıyor. İlginç özellikler, doğal dünya, bilim ve teknoloji, sanat ve medya, modern toplum, gezi ve taşıtlar, sporlar ve oyunlar gibi yedi farklı kategoride düzenlenen rekorlar, kitapta sıralanıyor. 2009 yılından beri kitaba giren Cem Karabay, beş branşta dünya rekoru sahibi oldu.