Gündem 10 soruda İmralı açmazı

10 soruda İmralı açmazı

01.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Açlık grevi yapanlar Neden “Öcalan’a tecrit bitsin” diyor?

10 soruda İmralı açmazı

1- Açlık grevi yapanlar Neden “Öcalan’a tecrit bitsin” diyor?
- Öcalan avukatlarıyla 27 Temmuz 2011’den beri görüşemiyor. Öcalan’ın KCK’dan tutuklu avukatlarıyla ilgili iddianamede, “Örgütü İmralı’dan yönetiyor” iddiası yer aldı.Görüşmelerin başlaması isteniyor.
2- Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme hakkı var mı? - Öcalan’ın hala AİHM’de devam eden davaları olduğundan, avukatlarıyla görüşme hakkı var. Ancak İmralı, özel statüsü bulunan bir cezaevi olduğundan, avukatlar, ancak bakanlığın izni ve uygun hava koşullarında adaya gidebiliyor.
3- Öcalan, ailesiyle görüşebiliyor mu? - Öcalan, 27 Temmuz 2011’den itibaren, uzun süre kardeşleriyle de görüşemedi. Ocak 2012’de Mehmet Öcalan’ın İmralı’ya gitmesine izin verildi ama Öcalan “Burası çok hassas, görüşe çıkmamız uygun değil” yazılı bir notla görüşe çıkmadı.
Mehmet Öcalan ile Abdullah Öcalan, geçen 11 Eylül’de görüştü. dı.
4- Bakanlık görüşmeye karşı mı? - Adalet Bakanlığı, aile görüşünde hiçbir kısıtlama olmadığını, bu yönde talep gelmediğini bildiriyor. Mehmet Öcalan ise avukatları aracılığıyla talepte bulunduğunu açıkladı. Avukatların bunu bakanlığa iletmediği iddia ediliyor..
5- Mehmet Öcalan ve Öcalan’ın avukatları, neden öncelikle avukatların görüşmesini talep ediyor?
- Mehmet Öcalan’ın siyasi bir yönünün bulunmaması, Abdullah Öcalan ile yapacağı görüşmelerin içeriği konusunda kamuoyuna yapacağı açıklamalarda, istenilen mesajları vermeyeceği endişesi, hem Abdullah Öcalan’ın hem de avukatlarının bu konuda çekince göstermesine neden oluyor.
6- Avukatların görüşme isteği hangi gerekçeyle reddediliyor?
- Bakanlık, avukatlara sürekli İmralı’ya giden kosterin bozuk olduğu açıklamasını yapıyor. İmralı Adası’nda Öcalan’la birlikte 4’ü PKK, 1’i TİKKO hükümlüsü 5 mahkum daha kalıyor. Bu mahkumların, sınırlı olarak Öcalan’la görüşebildiği biliniyor. Ancak bu mahkumların avukatlarına da Ocak 2011’den bu yana İmralı’ya gitme izni verilmiyor. Ailelere ise Öcalan’da olduğu gibi son dönemde görüşme izni verildi. Ancak bazı mahkumların, Öcalan gibi ailelerle görüşmeyi reddettiği öğrenildi.
7- Abdullah Öcalan’la bu günlerde görüşme yapılması neden önem taşıyor?
- PKK ve PJAK’lı tutuklu ve hükümlüler, açlık grevine Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürtçe’nin kamusal alanda kullanılması talepleriyle başladılar. Açlık grevleri 51. güne girerken, mahkumlar, bu iki talebin kabulü dışında eylemi bırakmalarının tek yolunun Öcalan’ın çağrı yapması olduğunu bildirdiler.
8- Öcalan, gerçekten tecrit koşullarında mı yaşıyor? -Telefon hakkını kullanamıyor. Uzun süre istediği gazeteleri okuyamadı. Kısıtlama sürüyor. TV izleme hakkının da bulunmadığı ifade ediliyor.
9- Tıkanıklığın nasıl aşılması planlanıyor? - Öcalan’ın avukatları ile BDP’liler İmralı’ya gitmek istiyor. Adalet Bakanlığı, Asrın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatların ve BDP’lilerin adaya gitmesine sıcak bakmıyor. Bağımsız bir avukatın ya da grubun İmralı’ya gönderilmesi formülü konuşuluyor.
10- Bu formül kısa sürede yaşama geçirilebilir mi? - Kanuna göre, avukatlar vekâletleri olmadan hükümlülerle tek bir görüşme yapabiliyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den, kendisiyle bir avukatın İmralı’ya gönderilmesi talebinde bulundu. Yaklaşık 20 gün önceki bu görüşmeden sonra bakanlıktan bir dönüş olmadı. Aktar’ın verdiği bilgiye göre, açlık grevleri konusunda duyarlı bir Ak Partili yaklaşık bir hafta önce kendisini arayarak İmralı’ya gerçekten gidip gidemeyeceğini sordu. Aktar ise tek başına değil ama bir avukatla birlikte görüşmeye gidebileceğini söyledi. Buna rağmen bir gelişme yaşanmadı.

Yazarlar