Gündem ‘100 Temel Eser’ kalktı

‘100 Temel Eser’ kalktı

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘100 Temel Eser’ kalktı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2005’te dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığı kazanmaları için hayata geçirdiği, Türk ve dünya edebiyatından kitapların yer aldığı, “100 Temel Eser” uygulamasını kaldırdı. Bakanlık, eserlere ilişkin öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilerden gelen olumsuz bildirimler üzerine, konuyla ilgili akademik çalışmalarda yapılan tespitler ve uygulamaya yönelik MEB’in detaylı araştırmalarını da dikkate alarak, “100 Temel Eser” ile ilgili genelgeyi yürürlükten kaldırdı.

Haberin Devamı

Bakanlık, söz konusu uygulamayla birlikte süreç içerisinde, “100 Temel Eser”le ilgili telif hakkı olmayan farklı yayınevlerinin listede yer alan eserlerin baskısını yapması, çeviri eserlerin içeriğine yönelik yaşanan çeşitli sorunlar, MEB’in patentli logosu bulunmamasına rağmen farklı tasarımlardaki, “MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser” logolarının kullanılması ve bu logoların eser listesinde olmayan eserlerde de kullanılarak kamuoyunun yanılgıya düşürülmesi nedeniyle uygulamaya son verdi.

MEB, uygulamanın kaldırılmasıyla artık öğrencilere kitap önerisinde bulunmayacak. Öğrenciler, bir eser listesiyle sınırlı kalmadan öğretmenlerin rehberliğinde Anayasa’ya, yasalara ve Millî Eğitim’in temel amaçlarına ters düşmeyecek, milli ve insani değerlere saygılı bütün eserlerden yararlandırılacak.