Gündem 100. yıldönümünde 3 Ermeni aday

100. yıldönümünde 3 Ermeni aday

09.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel seçimde milletvekili listelerinde Süryani, Ezidi, Roman ve Ermeni isimler öne çıkıyor. Türk tarihinde ‘tehcir’ olarak geçen 1915’in 100. yılında Ak Parti Esayan, CHP Özuzun, HDP ise Paylan ve Mıhçı’yı aday gösterdi.

100. yıldönümünde 3 Ermeni aday

Partiler 7 Haziran seçimleri için milletvekili liselerinde azınlıklara da yer verdi. Bir dönemdir parlamentoda bulunan Süryani Erol Dora, yeniden aday gösterilirken, 1915 olaylarının 100. yılı olan 2015’te parlamentoda Ermeni cemaatinden de seçilmiş isimler olacak. İstanbul 2. bölge 1. sıradan CHP adayı Selina Özuzun Doğan’ın yanı sıra aynı bölgede Ak Parti 12. sıra adayı Markar Esayan ile HDP’nin İstanbul 3. bölge 2. sıra adayı Garı (Karabet) Paylan da parlamentoya girebilecek Ermeni isimler arasında. Bu isimlerin 51 yıl önce Berç Sahak Turan’ın Cumhuriyet Senatosu’na veda etmesinin ardından Türkiye’nin ilk seçilmiş Ermeni vekilleri olmaya yakın oldukları belirtiliyor.
İstanbul 2. bölge Ermeni adayların yarışına sahne olacak. CHP’den bu bölgede liste başı olan Selina Özuzun Doğan, Ak Parti 12. sıra adayı Markar Esayan ve HDP 10. sıra adayı Filor Uluk Benli, bu bölgede birbiriyle yarışacak. HDP listesinde 3. bölge 2. sırada Garo (Karabet) Paylan, 1. bölge 11. sırada Murad Mıhçı da yer aldı.

Haberin Devamı

İzmir’de Roman aday
24. dönem Martin Milletvekili olarak görev yapan Süryani Erol Dora, yeniden HDP listesinde kendisine yer buldu. Dora, Mardin 3. sıradan aday gösterildi. Ezidileri temsilen eski AP milletvekili Felaknas Uca, HDP’den Diyarbakır 4. sıra, Ali Atalan Batman 1. sıradan aday gösterildi. CHP, Romanları temsilen İzmir 1. bölge 5. sıraya Özcan Purçu’yu yerleştirdi. Ak Parti, aynı bölgede Purçu’nun karşısına Cemal Bekle ile çıktı. HDP’de ise Romanları temsilen Sedat Zımba Edirne 3. sıra adayı olarak gösterildi.

İki partide Alevi yarışı
CHP’nin yanı sıra HDP de Alevi tabanını çekmek amacıyla listelerinde Alevi adaylara ağırlık verdi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker İstanbul 2. bölge 1. sıra, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise İstanbul 3. bölge 4. sıra adayı olarak YSK’ya sunuldu. HDP’nin Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu İzmir 2. bölgede Kılıçdaroğlu’nun karşısına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan’ı 1. sıra adayı yapması da sürpriz olarak nitelendi.
CHP’nin Alevi adayları çoğunlukla ön seçimden çıkan isimler oldu. Seçilebilecek yerlerden gösterilen CHP’li Alevi adaylarından bazıları şöyle: Adana 1. sıradan Elif Doğan Türkmen, Ankara 1. bölge 2. sıradan Necati Yılmaz, Ankara 1. bölge 6. sıradan Ali Haydar Hakverdi, Çorum 1. sıradan Tufan Köse, İstanbul 1. bölge 10. sıradan Onursal Adıgüzel, İstanbul 3. bölge 2. sıradan İlhan Cihaner, 4. sıradan Ali Şeker, İzmir 2. Bölge 2. sıradan Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya 1. sıradan Veli Ağbaba, Mersin 1. sıradan Hüseyin Çamak, Tunceli adayları Saniye Barut ve Gürsel Erol.
Ak Parti, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Ankara 1. bölgede iki Alevi aday gösterdi, ancak ikisi seçilmesi imkânsız sıralarda. MHP ise yine seçilmesi olanaksız Amasya ikinci sıraya bir Alevi aday göstermeyi tercih etti.