Gündem 11 ovaya daha koruma kalkanı

11 ovaya daha koruma kalkanı

12.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması yürütülen çalışmalar kapsamında, tarımsal nitelik taşıyan ovaların, kirlenme, erozyon, amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını önlemek adına “koruma” kalkanı uygulaması genişliyor.

11 ovaya daha koruma kalkanı

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Tarım ve Orman Bakanlığı, 440’a ulaşan koruma alanı sayısının 500’e çıkarılmasını hedefliyor. Bu kapsamda “Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Ekli Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararla, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği 6 ildeki 11 ova, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi. Karar ile Afyonkarahisar’da Başmakçı, Ağrı’da Patnos ve Tutak, Amasya’da Ballıdere ve Eskikızılca, Erzurum’da Hınıs ve Horasan, Sivas’ta Hafik ve Ulaş, Tunceli’de ise Eğripınar ve Karasar ovaları, koruma alanı kapsamına alındı.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 70’i aşkın ilde 9,2 milyon hektarı aşkın alan, büyük ova alanı olarak koruma altında. 440’a ulaşan koruma alanı sayısının ise 500’e çıkarılması hedefleniyor. Büyük ova koruma alanları içerisinde kalan parseller için tapu kütüklerine “büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır” şehri konuluyor ve tapulara da bu şerh işleniyor. Söz konusu şerh, satış işlemlerine engel olmuyor ancak tarım arazisi olan parsellerin üzerinde yapılacak tarımsal dahil her türlü yapı için il tarım ve orman müdürlüklerinden izin alınması gerekiyor.