Gündem ‘12 Eylül’ün cezasızlığı’ mağdurlara tebliğ edildi

‘12 Eylül’ün cezasızlığı’ mağdurlara tebliğ edildi

06.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesi döneminde işkence görüp mağdur olduklarını belirten 365 kişinin suç duyurusu üzerine Kenan Evren’in de aralarında bulunduğu dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkında yürüttüğü soruşturmada, ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verdi.

‘12 Eylül’ün cezasızlığı’ mağdurlara tebliğ edildi

Karar, geçtiğimiz günlerde suç duyurusunda bulunanlara tebliğ edildi.
Türkiye’nin dört yanından çok sayıda kişi, 15 Eylül 2010’da bulundukları kentlerdeki adliye binalarına gidip 12 Eylül darbesi döneminde işkence görüp mağdur olduklarını belirterek Kenan Evren’in de aralarında bulunduğu dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu süreçte suçlanan bazı kişilerin öldüğü, Ankara 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül Davası’nda ise Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında ömür boyu hapis cezası verildiği saptandı. Cumhuriyet Savcılığı, suçlanan kişilerin ölmesi, daha önce verilen mahkeme kararı ile zaman aşımı gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
‘İtiraz edeceğiz’
Suç duyurusunda bulunan kişilerden birisi olan Seyhan İlçe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güven Boğa, 3 Kasım’da tebliğ edilen karara karşı itiraz hakkını kullanacağını söyledi. 11 Eylül 1980’de Adana’da gözaltına alınıp işkence gördüğünü, mağdur edildiğini anlatan Boğa, “Mağduriyetimizin giderilmesini, tazminat taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz” dedi. l DHA