Gündem 13 kardeşten tek ilik buldu

13 kardeşten tek ilik buldu

02.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mardin’de yaşayan 52 yaşındaki ev hanımı Refiye Özer, hiçbir sağlık sorunu yokken 1 hafta içerisinde yatağa düştü.

13 kardeşten tek ilik buldu

Özer, halsizlik, burun ve diş eti kanaması belirtileri nedeniyle apar topar tedavi olmak için İstanbul’a geldi. 7 erkek 2 de kız çocuğu sahibi Özer’e Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Akut Lösemi Myleoid’ tanısı kondu. Refiye Özer, lösemi hastalığının en son ve en kötü evresi sayılan hastalığa karşı Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nin kapısını çaldı. Tetkiklerde Özer’in hastalığının çok hızlı ilerlediği anlaşılınca, tek seçeneğin ilik nakli olduğuna karar verildi.

Haberin Devamı

Hepatit-B aşısı yapıldı

Hematolog Doç. Dr. Alev Erikçi, Özer’in 13 kardeşinden tek tek kan alarak testler yaptı. Sadece 34 yaşındaki Şükrü Kaya’nın ablası ile doku grupları yüzde 100 uyumlu çıktı. Ancak Kaya’nın karaciğer enzimlerinin yüksek çıkması üzerine durumundan şüphelenen doktor Erikçi, Kaya’ya Hepatit-B teşhisi koydu.

Kaya’nın Hepatit-B tedavisi devam ederken, Refiye Özer kemoterapi tedavisi görmeye başladı. İki kardeşe Hepatit-B virüsü geçmemesi için aşı yapıldı. Bağışıklık sistemi yeniden çalışmaya başlayan 9 çocuklu Özer’e kardeşinin iliği nakledildi.

Özer’in önünde kritik bir iyileşme dönemi var. Özer olası bir mantar enfeskiyonundan korunmak için bu süreçte çiçek koklamayacak, çiğ sebze yemeyecek, yumuşak diş fırçası kullanacak güneş görmeyecek, tozdan uzak kalacak.

Haberin Devamı

Memleketi Mardin’e dönen Özer, “Doktorların söylediğine göre tedavimde yüzde 95’lik bir başarı sağlanmış durumda. Kanser hastalarına tavsiyem hiçbir zaman umutlarını kayubetmemeleri” diye konuştu.