Gündem ‘14 Mayıs ruhu’nu muhalefet de sahiplendi

‘14 Mayıs ruhu’nu muhalefet de sahiplendi

19.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 27 yıllık CHP iktidarına son veren 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak “73 yıl sonra aynı gün” ifadeleriyle seçim tarihi için 14 Mayıs 2023’e işaret etmesine başta Altılı Masa’daki partiler olmak üzere muhalefetten de jet hızıyla yanıt geldi.

‘14 Mayıs ruhu’nu muhalefet de sahiplendi

ANKARA Milliyet - DP’nin 1950 seçimlerinde kullandığı ünlü seçim sloganı “Yeter söz milletin” vurgusu yapılan açıklamalar özetle şöyle:

Haberin Devamı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Mayıslar bizimdir.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal: Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etmiş; biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz. Yerli ve milli Şef’e karşı yeter söz milletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Onlar hangi planları yaparlarsa yapsınlar; biz her daim seçime hazırız! Kararlıyız! Yapılacak seçimlerin ardından, bugünkü ucube sistemi ve bu yozlaşmış siyasi dili güncelleyeceğiz!

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Seçim tarihini belirlemişsin, hayırlı olsun. ‘Seçim haziranda olacak, zamanında olacak’ demiştin, o sözünü dahi tutamadın. Biz sana dedik ki 6 Nisan’dan önce seçim olursa, bu millet içindir; 6 Nisan’dan sonraki seçim saray ve koltuğun içindir.

Haberin Devamı

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin: 14 Mayıs hayırlı olsun.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil: Anayasaya göre bu tarihte yeni seçim kanunun uygulanamayacağını söylüyor. Seçim yasasında 6 Nisan 2022’de yapılan değişiklikler 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta uygulanamaz.

Seçim kararı nasıl alınacak?

Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı kararı veya TBMM’de milletvekillerinin beşte üç çoğunluğun (360) kararı ile seçim tarihi belirleniyor. 14 Mayıs için TBMM’nin en geç 9 Mart’a kadar bu kararı alması gerekiyor.

Meclis’ten karar çıkmaması halinde sandık tarihini Cumhurbaşkanı belirleyecek. AK Parti kanadında Cumhurbaşkanı’nın 14 Mayıs’ta seçim yapılması için karar vereceği tarih olarak 10 Mart’a işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanı ilk turda seçilmezse ikinci tur 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.