Gündem 140 ülkenin insanı gezegen için direndi

140 ülkenin insanı gezegen için direndi

30.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel iklim değişikliğine ‘dur’ demek için 350.org hareketinin çağrısıyla ve Greenpeace, TEMA gibi birçok çevre kuruluşunun desteğiyle 140 ülkeden çevre gönüllüleri Kadıköy’de ‘diren gezegen’ dedi

140 ülkenin insanı gezegen için direndi

350.org hareketinin çağrısıyla küresel imlim değişikliğine dikkat çekmek isteyen Greenpeace, TEMA gibi birçok çevre kuruluşunun desteğiyle 140 ülkeden ve Türkiye’nin birçok ilçesinden çevre gönüllüleri dün Kadıköy’de buluştu. Eyleme farklı ülkelerden katılan 500 genç aktivist, bir hafta boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Küresel Eksen Değişimi” adlı iklim değişimiyle mücadele seminerlerine katıldı. 350.org tarafından organize edilen etkinliklere aralarında Greenpeace Akdeniz, Tema Vakfı ve Küresel Eylem Grubu dahil 45 çevre kuruluşu destek verdi. Dünyanın 10 ülkesinde eş zamanlı olarak 60 ayrı eylemin gerçekleştirildiği küresel etkinlikte kıtalar arasında köprü oluşturması ve kömürden etkilenen ülkeler arasında dördüncü sırada olması nedeniyle Türkiye merkez seçildi.

Haberin Devamı

140 ülkenin insanı gezegen için direndi

‘Gezi’nin simgesi’ olan penguen kılığına girdiler.

‘Başka bir dünya mümkün’
Eyleme Türkiye’de kömürlü termik santrallerin bulunduğu 17 ilden çevre gönüllüleri de katıldı. Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanarak Rıhtım Caddesi’nin iki şeridini trafiğe kapatan aktivistler, Kadıköy miting alanına yürüdü. Türkçe, İngilizce ve İspanyolca “Başka bir dünya mümkün” sloganları atan, “Diren gezegen”, “Diren Şırnak”, “Diren Mersin”, “Diren Bartın” dövizleri taşıyan yaklaşık bin kişilik grup, gösteri boyunca trompetler, düdükler ve ıslıklar eşliğinde dans ederek birbirinden renkli görüntüler oluşturdu. Gösteri sırasında üzerinde fast food reklamları bulunan dünya şeklindeki dev bir balon da elden ele dolaştırıldı.

Haberin Devamı

140 ülkenin insanı gezegen için direndi

Beyazı da, siyahı da aynı talepleri dile getirdi.

Gezi de unutulmadı
Gezi eylemlerine de destek verilen mitingte zaman zaman “Her yer Gezi, her yer direniş” sloganları da atıldı. Gezi Parkı eylemlerindeki polis şiddetinin de protesto edildiği mitingte barışçıl protesto hakkı ve ifade özgürlüğünün altı çizildi. Greenpeace Türkiye gönüllüleri, “Topraklarımızı, havamızı ve sularımızı kömürden koruma mücadelesinde korkusuzca devam edeceğiz” mesajı vererek miting alanına, 5 metre boyunda sembolik bir korkuluk getirdi. Miting sırasında bir konuşma yapan Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, mitingin Türkiye’de gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti. Naidoo, şöyle konuştu:

‘Mücadele devam edecek’
“Bu miting, son birkaç haftadır barışçıl protestolara karşı yapılan sert müdahaleden önce planlandı. Umuyorum ki bundan sonra Türkiye’de demokrasinin temel prensipleri olan barışçıl protesto ve ifade özgürlüğü hakkına saygı duyulan bir döneme geçilir. Cesur insanlar, farklı düşüncede olan, çevreyi korumak isteyen insanları bastırmaya çalışan hükümetlere karşı mücadeleye etmeye her zaman devam edecektir. İklim değişikliğini önlemek ve kömür yakan termik santrallere ‘hayır’ demek için harekete geçmeliyiz.”