Gündem '15 gün değil, 15 aydır bildirim yok'

'15 gün değil, 15 aydır bildirim yok'

10.11.2008 - 01:33 | Son Güncellenme:

TBMM Telekulak Araştırma Komisyonu toplantısında "Dinlemede suç unsuru yoksa, dinlenen kişiye 15 gün içinde bunun bildirilmesi" gerektiğini söyleyen MHP’li Hasan Özdemir, "Ama bu kurala bugüne kadar uyulduğunu görmedim, duymadım" dedi

15 gün değil, 15 aydır bildirim yok

Telefon konuşmaları sanık olmadığı halde Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer alan eski milletvekili Emin Şirin, "Gözaltına alınmamın üzerinden 15 ay geçti hâlâ bir bildirim almadım" diye konuştu.

Özdemir’e teşekkür
Konuyu gündeme getirdiği için Özdemir'e teşekkür eden Şirin, şöyle konuştu: "Katiyen bana böyle bir şey gelmedi. O zamanki hanım arkadaşımla yaptığım konuşmalar, Can Ataklı ile eşiyle yaptığım konuşmalar dinlendi. Hakkımda bir suçlama yok. Dinlendiğim ortada, bana bildirim yapılmadı. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Adalet Komisyonu Başkanı, Adalet Bakanı şimdi ne yapacak merak ediyorum. Bu zamana kadar dinlendiğini bildiğim, hakkında suçlama olmayan insanlar oldu. Hiçbirinin bir bildirim aldığına şahit olmadım. Şimdi buna itiraz etseniz, 'soruşturma sürüyor' diyecekler. Böylece gözdağı veriyorlar, korkutuyorlar."
Telekulak Araştırma Komisyonu Başkanı AKP’li Hakkı Köylü ise, "Dinlendik ama bilgi verilmedi" açıklamalarının farazi olduğunu söyledi. Köylü, "Kafasına esen 'dinleniyoruz' diyor. Şüpheleniyorlar, bunun adı dinleme oluyor. Sonra da, 'Bana niye bildirilmedi' deniyor. Ezbere konuşuyorlar. Kanıt olması gerekir" dedi.
Köylü, telefon konuşmaları basında yer alan, ancak hakkında suçlama olmayan kişilere de bu tür bildirimlerin yapılmadığı anımsatılınca, şöyle konuştu: "Kanuna uygun bir dinleme değilse, böyle bir bildirimin gelmesi beklenemez."
Köylü, gerekli koşullara uygun olarak yapılan dinleme sonucunda bildirim olabilmesi için soruşturmanın tamamlanması gerektiğini, soruşturma sürüyorsa bu bildirimin yapılmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Prof. Sözüer: Tazminat talep edilebilir
CMK tasarısının hazırlanması ve TBMM'de görüşülmesi sırasında danışmanlık yapan Prof. Dr. Adem Sözüer, görevlilerin kurallara uygun olmadan telefon dinlemesi yapması ve vatandaşı mağdur etmesi durumunda vatandaşın tazminat talep edebileceğini, bu durumda devletin tazminatı ödeyeceğini, ancak bunu da buna sebebiyet veren görevliye rücu ettireceğini vurguladı. Sözüer, "Telefon dinlemeyle ilgili tüm kurallar Avrupa standartlarına uygun. Ancak uygulamada sorunlar var" dedi.