Gündem 15 ilde 65 albaya FETÖ’den gözaltı

15 ilde 65 albaya FETÖ’den gözaltı

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü FETÖ/PDY ile irtibatları tespit edilen 25’i muvazzaf 72 albay hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 15 şehirde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, gözaltı kararı verilen albaylardan 65’i yakalandı.

15 ilde 65 albaya FETÖ’den gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında FETÖ ile irtibatları tespit edilen 25’i muvazzaf 72 albay hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara Emniyeti Terörle Mücadele şubesi ekiplerince 15 ilde başlatılan operasyonlarda şüphelilerden 65’i gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yürütülen soruşturma kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki bazı asker şahısların, FETÖ’nün, “mahrem imamları” ile örgüt mensubu askerler arasında iletişim yöntemi olarak kullandığı kontörlü telefonlar ile ankesörlü, büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri ve FETÖ terör örgütüyle irtibatları belirlendi.

Haberin Devamı

Kritik görevdeki albaylar

Bu şekilde irtibatları tespit edilen muvazzaf 25 albay ve haklarında bu soruşturma nedeniyle kısa süre önce idari işlem yapılan 47 albay olmak üzere toplam 72 albay hakkında gözaltı kararı verildi. 15 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlarda 65 albay gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 2’nci Ordu Komutanlığı’nda görevli kurmay albaylar Baki K., Murat D., Çanakkale’de görevli kurmay başkanı Serdar D., Kırklareli’de görevli Osman A., 4’üncü Kolordu Komutanlığı’nda şube müdürü Akay B., Samsun’da görevli kurmay başkanlar Mehmet E.K., Ahmet U., Ankara Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli kurmay albaylar Burhan G., Ahmet Ş., Mustafa K., Asır B. ile kritik görevlerdeki albayların olduğu ortaya çıktı. Albayların tamamının gözaltına alınması için operasyonların sürdürüldüğü belirtilirken, yakalananlardan bazılarının deşifre olacaklarını anladıkları için emeklilik başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Ankesörlü telefon’ soruşturmasının genişletilerek sürdürüleceği belirtildi.

- Samsun merkezli 9 ilde, FETÖ’ye yönelik operasyonda, mahrem imamlarla ankesörlü telefonlarla irtibat kurdukları iddiasıyla gözaltına alınan 15 askerden 9’u adliyeye sevk edildi.

ANKESÖRLÜ TELEFONDAN DEFALARCA GÖRÜŞMÜŞ

- Ağrı merkezli 18 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Silivri İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Yoldaş’ın da bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin örgütün “askeri yapılanması” içerisinde yer aldıkları ve FETÖ’nün mahrem imamlarınca ankesörlü telefonlardan defalarca arandıkları tespit edildi.

- Edirne’de düzenlenen FETÖ operasyonunda Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay A.U. evinde gözaltına alındı.

- Tokat’ta FETÖ/PDY’nin “mahrem askeri yapılanması”na yönelik soruşturma kapsamında 10’u astsubay 15 şüpheli gözaltına alındı. - AA, DHA

Savcı tüm sanıklara müebbet hapis istedi

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü’nün kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 36 kişinin yargılandığı davada, tüm sanıkların “anayasaya ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmada, cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı.

15 yıla kadar hapis

Mütalaada, olay tarihinde Harp Akademisi’nde öğrenci subay olan sanıklar Ahmet Ali Türk, Ahmet Serdar Topalca, Altan Elibol, Ersin Gelen, Kadir Çopur, Mahmut Ertaş, Murat Atmaca, Rüstem Üstünel, Süleyman Yıldırım ve Yakup Harun Sarıkaya’nın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile “terör örgütüne üye olmak” suçundan da 7 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Akademi personeli olmayan ve alay personeli olan diğer sanıklar Adem Köse, Ali Aytaç, Ali Sak, Barış Coşkun, Barış Duru, Berkay Ercan, Bilgin Bozkurt, Cenk Kahveci, Durmuş Ali Kuyucu, Esat Akkuş, Eyüp Cenker Gürer, Fatih Tekin, Gökhan Erdem, Hasan Kayalı, Hasan Hüseyin Küçükkurt, Lütfullah Büyükcıbır, Mehmet Argun, Mehmet Ayvaz, Mehmet Talan, Murat İkto, Musa Astarcı, Mustafa Coşkun, Necdet Yalgın, Osman Ünal, Ramazan Engin ve Serkan Kabasakal hakkında da “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ten ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen mütalaada, bu sanıkların “terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” suçundan da 7 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. - İSTANBUL AA

TRT’yi basan albay: Tuzağa düşürüldüm

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı ile eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi. TRT’yi basan ekipte yer alan eski Muhafız Alay Komutanı Albay Muhammet Tanju Poshor, FETÖ tarafından tuzağa düşürüldüğünü iddia ederek, “İkballeri için bize tuzak kuranları lanetliyorum. İnanıyorum ki bunların çirkin yüzleri ortaya çıkacaktır” dedi.

Demokrasiden yana olduğunu ve darbeci olmadığını iddia ederek hakkındaki suçlamaları reddeden Poshor, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi tuzağa düşürüldüğünü ileri sürdü.

Darbe girişiminden bir gün önce yıllık izin için görevli bulunduğu Kosova’dan Türkiye’ye geldiğini anlatan Poshor, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in emir subaylığı makamından tanımadığı bir kişi tarafından arandığını, söz konusu kişinin Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nca yapılacak tatbikatta gözlemci olarak görevlendirildiğini söylediği iddiasında bulundu.

Silahlı terör örgütü DAEŞ’in TRT’ye saldırı düzenleyeceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını iddia eden Poshor, güvenliği sağlamak amacıyla TRT’ye giden askerlere katıldığını söyledi. Bir TRT personelinin, “eğer darbe yapıyorsanız söyleyin, size yardım edelim, kurtulalım şu adamlardan” dediğini savunan Poshor, “Bu kişinin dışarıda olduğunu, tutuklanmadığını biliyorum” şeklinde savunma yaptı. -ANKARA Milliyet