Gündem 18 günde 22 kadın vahşice katledildi

18 günde 22 kadın vahşice katledildi

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sadece son 18 günde 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Cinayetlerin kanıksandığını belirten kadın hakları savunucuları, “Yasalar etkin uygulanmadığı için erkekler cesaretleniyor” diyor...

18 günde 22 kadın vahşice katledildi

Çiğdem Yılmaz - İstanbul / Türkiye’de erkek şiddeti her geçen gün artıyor. Kadın Destek Uygulaması (KADES) mobil aplikasyonu uygulamaya girdiği günden bu yana 2 milyon 770 bin 117 kişi tarafından indirildi ve hatta 245 bin 177 kişi tarafından da ihbar geldi. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’ndan gelen çağrılar her yıl artış gösteriyor. Bununla birlikte özellikle son günlerde kadın cinayetlerinde ciddi bir artış var. Sadece 18 gün gibi kısa bir sürede basına yansıyan 22 kadın cinayeti işlendi. Bir kadının ölümü, kayıtlara “şüpheli ölüm” diye geçti. Genç kadının ailesi, kızlarının katledildiğini öne sürdü. Kadın hakları savunucuları da, yasaların etkin bir şekilde uygulanmadığı için kadınların şiddete uğramaya ve katledilmeye devam ettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

‘Yasal boşluklar var’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: “Kadın cinayetlerindeki artışın sebebi yasal boşluklar. TCK’da, kadına şiddetin tanımlı bir maddesi yok. Şiddeti uygulayan fail, yaptığı şiddetle ilgili ceza almadığı müddetçe kadın cinayetleri artacaktır. Önlem alınmadıkça cinayetler azalmaz. Öte yandan dijital şiddet ve ısrarlı takibin tanımının bir önce yapılması gerekiyor. Bu ikisini yaptığınızda şiddet düşecektir. Yasal boşluklar doldurulmalı ve yasalar da etkin bir şekilde uygulanmalı.”   

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim: “Başak Cengiz’in öldürülmesinin ardından failin ifadesinde görebiliriz sebebini. Kadınların kolay öldürülebilir görüldüğü zamanlardayız. Kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülürken bütünlüklü politikalar izlenmediği için şüpheli kadın ölümleri artıyor ve sokakta kadınlar özgürce dolaşamayacak hale geldi. O şiddet bir erkeğin hiç tanımadığı bir kadını, kolayca öldürebilir olmasına dönüştü. Ve buna sebep olan şey de açık. Yasaların etkin uygulanmayışı, yetkililerin kadın haklarına saldırgan yaklaşması. Bir günde dört kadın cinayeti işlenmiş ama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, ‘Sadece yasalarla kadına yönelik şiddet engellenemez’ diyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamakla görevli ve yetkili olanlar tam tersi hareket ediyor. Bu hareketler, bu tutum erkekleri cesaretlendiriyor.”

Haberin Devamı

‘Sıradan görülüyor’

Sosyolog Feryal Saygılıgil: “Kadınlar öldürülür, katledilir. En acısı da şiddetin her türlüsü kamusal alanda yaşanmaya başladı. Ancak erkek şiddeti kamusal alana çıkmış olsa bile çocuk, anne ve babanın kutsallığı değişmiyor. Ve kadın cinayetleri kamusal alanda da sıradan görülüyor, tıpkı evde olduğu gibi. Bunun yanı sıra kanunların uygulanmaması da erkekleri rahatlatıyor ve cesaretlendiriyor. Çünkü ne yaparsa yapsın alacağı cezayı ve kurtulacağını biliyor. Bir de, kadınlar artık erkek şiddetini biliyorlar ve ‘hayır’ diyebiliyor. Bunu da en ağır şekilde ödüyorlar. Erkek egemen sistem bir şekilde kendini yeniliyor ve kendine yeni stratejiler bularak giderek de sertleşiyor. Bunlardan vazgeçmek istemediği için en acımasız şekilde davranıyor. Türkiye her gün en az bir kadın katlediyor. Daha da kötü olansa, bu durumun kanıksanmış olması.”

Haberin Devamı

İşte o isimler

İstanbul’da 2 çocuk annesi Gülsüm Yarış’ı eski eşi Sedat Kalıntaş öldürdü.
Kayseri’de 2 çocuk annesi Şahinder Karakulak’ı babası Basri Karakulak öldürdü.
İstanbul’da 2 çocuk annesi Hanife Demirci’yi eşi S. Mehmet Demirci öldürdü.
İstanbul’da Mimar Başak Cengiz’i, Can Göktuğ Boz samuray kılıcıyla öldürdü.
Ordu’da 4 çocuk annesi Selime Pişkin’i boşanmak istediği İbrahim Pişkin minibüsüyle ezerek öldürdü.
Bartın’da Azize Gülmez ayrılmak istediği Ercan Özkavlak tarafından vuruldu.
Ankara’da bir çocuk annesi Meltem Layıker’i eşi Ömer Demir bıçakla öldürdü.
Bursa’da 2 çocuk annesi Nurdan Budak’ı eski eşi Kemal Bulut öldürdü.
Malatya’da 3 çocuk annesi Nursel Taşkın’ı eşi İrfan Taşkın (42) öldürdü.
Hatay’da 3 çocuk annesi Sanem Kafalı, eşi Harun Kafalı boğarak öldürdü.
Kırklareli’nde İlknur Gökay Tuncel (42), Selçuk Gezici tarafından öldürüldü.
Antalya’da Ayşegül Sert’i birlikte yaşadığı Sadullah Gültürk öldürdü.
İstanbul’da 4 çocuk annesi Neslihan Batur, Habib Başar tarafından öldürüldü.
Gaziantep’te 3 çocuk annesi Behiye Çakır, eşi Ali Çakır tarafından öldürüldü.
Aydın’da Huriye Şentürk, eşi Hüseyin Şentürk tarafından öldürüldü.
Aydın’da Sevda Şentürk, babası Hüseyin Şentürk tarafından öldürüldü.
Gaziantep’te Esra Maş (31), eşi Hasan Maş (35) tarafından öldürüldü.
Muğla Sahra Gizem Aksu (46), Özcan Oğuz tarafından öldürüldü.
Batman’da Sultan Karabulut, tanıdığı Doğan Demir öldürüldü.
Gaziantep’te Neslihan Kaya (41), boğazı kesilerek öldürüldü.
İstanbul’da kimliği belirsiz bir kadın, boş bir inşaatın yedinci katında düşüp hayatını kaybetti. (Bir görgü tanığı, kadının yanında birinin olduğunu söyledi.)
İstanbul’da 8 aylık hamile Arzu Demirden (24), evinde doğal gaz borusuna asılı halde bulundu. (Şüpheli)