Gündem 2 Türk firması nükleer kaçakçılık listesinde

2 Türk firması nükleer kaçakçılık listesinde

13.01.2009 - 00:13 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pakistan asıllı Abdülkadir Han isimli nükleer bilimcinin kurduğu kaçakçılık operasyonunun bir parçası oldukları gerekçesiyle 3 şirket ve 13 kişiyi “kara listeye” aldı.

2 Türk firması nükleer kaçakçılık listesinde

Şirketlerden ikisi Türkiye’de faaliyet gösteren EKA Elektronik Kontrol Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. ve ETİ Elektroteknik Sanayi A.Ş. Listeye ismi giren Türk ise, ETİ Elektroteknik’in Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Zafer Cire.
Söz konusu kişi ve şirketlerin, İran ve Libya’ya anahtar teslimi nükleer santral parçası, ekipman ve santrifüj üretip sattığı, zaman zaman tasarım konularında danışmanlık yaptığı açıklandı.
EKA Elektronik, aralarında ABD’li şirketlerin de bulunduğu çok sayıda yabancı firmanın çözüm ortağı olmasıyla dikkat çekiyor. İstanbul Ümraniye’de faaliyet gösteren şirket, Eurocopter, SMA ve Thomson gibi şirketlerle teknolojik işbirliği yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Alguadaş, Libya’ya bilerek teknoloji transferi yapmadıklarını söylemişti.
İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Halkalı’da faaliyet gösteren ETİ Elektroteknik ise “elektrik ve makine endüstrisine ait her türlü imalat işleriyle” uğraşıyor. 2005’te Türk şirketlerinin Libya’ya nükleer malzeme gönderdiği ileri sürülmüştü. Sözkonusu şirketler arasında, EKA Elektronik ve ETİ A.Ş.’nin de adı yer almıştı.