Gündem 20 ay sonra gelen pardon

20 ay sonra gelen pardon

17.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da açtıkları pankart nedeniyle 7 ay tutuklu kalan ve toplamda 20 aydır yargılanan öğrencilerin davası sonuçlandı. İki öğrenci, daha doğmadıkları dönemde kapanan TKEP-L örgütüne üye olmaktan beraat etti

20 ay sonra gelen pardon

Ankara’da legal bir eylemde açtıkları pankart nedeniyle tutuklanarak, cinayet davalarından bile ağır hapis cezası istemiyle yargılanan öğrencilerin davasından sürpriz bir karar çıktı. 7 ay tutuklu kalan, okullarına gidemeyen, bütün çevrelerinde terörist olarak algılanan iki öğrencinin dün yapılan karar duruşmasında daha doğmadıkları dönemde varlığı son bulan THKO adına suç işlemek ve TKEP-L örgütüne üyelik suçundan beraatlerine hükmedildi. Örgüt üyeliği ile suçlanan öğrencilere bu suçlamayı yönelten ve tutuklanmalarına neden olan savcılık, beraat talebinde bulunurken, pankartlar için de 3. Yargı Paketi gereği örgüt propagandasından ceza verilemeyeceğini bildirdi.
Özgür Alkan ve Bahadır Söylemez adlı iki öğrenci, 4 Mayıs 2011’de yurtlarına yapılan baskın sonucunda gözaltına alınarak tutuklandı. 7 ay tutuklu kalan Özgür Alkan ve Bahadır Söylemez’e şu suçlamalar yöneltildi:
- 13 Mart’ta Ankara’da Türk Tabipleri Birliği’nce düzenlenen mitingde, 12 Eylül’de idam edilen 3 devrimcinin isimlerinin yazılı olduğu, “İdamlar bizi yıldıramaz-Ethem Çoşkun, Seyit Konuk, Necati Vardar, 13 Mart Savaşçıları yaşıyor, Leninistler savaşıyor” pankartını köprüye asmak.
- Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için 30 Mart’ta düzenlenen eylemde de Kızıldere’de ölenlerin resimlerinin yer aldığı, “Kızıldere’de düşenler kavgamızda yaşıyor-Devrimci Öğrenci Birliği” pankartını asmak.
- Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği organizesinde gerçekleştirilen miting sırasında üzerinde THKO yazılı ve Deniz Gezmiş’in resminin bulunduğu pankartı taşımak.
- Mart Kültür Sanat ve Düşünce Derneği’ne gidip gelmek, derneğin kurucusu olmak.
- Aynı derneğin dergisini bulundurmak.

Tolstoy bile delil
5 ay sonra hazırlanan iddianamede, öğrencilerin evinde ele geçirilen Tolstoy’un, “Savaş ve Barış” kitabı, Deniz Gezmiş kartpostalları, Mahir Çayan kitapları, Deniz Gezmiş resimli takvimi suç delili sayıldı.
İki pankart için 25 yıl hapisleri istenen iki öğrenciye, ilerleyen aylarda yapılan operasyonla gözaltına alınan 3 arkadaşları da eklendi. Tutuklanmamalarına rağmen 3 öğrenci için de benzer suçlamalarla dava açıldı ve iki dava birleştirildi.

Örgüt yokmuş
Alkan ve Söylemez, yargılandıkları davanın ilk duruşmasında, 7 aylık tutukluluktan sonra Aralık 2012’de serbest bırakıldı. 5 sanıklı dava ise önceki gün sonuçlandı. Öğrencilerin tutuklanmasını sağlayan savcılık, örgüt üyeliği suçlamasına kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirterek beraat talebinde bulundu. Mahkeme de bu talebi yerinde bularak beraat kararı verdi. Örgüt propagandası suçu ise 3. Yargı Paketi kapsamında düşürüldü.

Haberin Devamı

Okulu uzadı!
Alkan, tutuklandığında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1. sınıf öğrencisiydi. 7 ay tutuklu kalması nedeniyle okulu bir yıl uzadı. Geçtiğimiz yıl 1. sınıfı yeniden okumak zorunda kaldı. Söylemez de tutuklandığında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi 1. sınıf öğrencisiydi. Tahliye olduktan sonra okulu bıraktı, sınava tekrar girdi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kazandı.