Gündem 2022’de 58 moto kurye kazada hayatını kaybetti

2022’de 58 moto kurye kazada hayatını kaybetti

15.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurye Hakları Derneği, pandeminin başından bu yana talebin arttığı moto kurye çalışanlarının 2022’deki durumunu raporlaştırdı.

2022’de 58 moto kurye kazada hayatını kaybetti

HANDE ATILGAN Ankara - Moto kurye sayısının yüz binleri bularak tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedilen çalışmada, iş kazalarının önlenmesi için sertifikalı çalışma talebinde bulunuldu. 2021’de 30 moto kuryenin iş kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlatılan raporda, 2022’de 58 ölüm gerçekleştiği belirtildi.

Haberin Devamı

Raporda, asıl mesleği ya da tek mesleği kuryelik olmayan çok sayıda kişi ile birçok öğrencinin part-time olarak kimi mevsimlerde kuryeliğe yöneldiğine dikkat çekildi. Geçici ve part-time kuryelik yapan kişilerin iş güvenliği tedbirlerini daha az dikkate aldığı belirtilirken, rapordaki tespitlerden biri de “Yaz aylarında hava sıcaklığı nedeniyle kuryelerin ekipman kullanımını azaltması” oldu. Bu sebeple, trafikte ölümlerin arttığı dönemler de göz önünde bulundurularak, “mevsimlik işçiliği” anımsatan, kışın çalışmayan “dönemsel kuryelik” yapıldığına işaret edildi. Raporda, “Kuryeliğin henüz yasal güvencelerinin şekillenmediği, ‘Tehlikeli Meslekler Statüsü’ne alınmadığı için ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ olmadan isteyen herkesin eğitimsiz olarak kuryelik yaptığı kaydedildi.