Gündem 286 bin kişi ‘park’ şüphelisi

286 bin kişi ‘park’ şüphelisi

04.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Emniyeti’nce 23 şüpheli hakkında hazırlanan fezlekeden ilginç detaylar: 286 bin kişi Gezi eylemlerinde şüpheli durumunda. Tencere tava çalan da suçlu, kornaya basan da...

286 bin kişi ‘park’ şüphelisi


Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün, Ankara’da Gezi Parkı olaylarında gözaltına alınan 23 şüpheli hakkında hazırlayıp Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği fezlekeye göre, 31 Mayıs ile 16 Haziran arasındaki eylemlere toplam 286 bin 300 kişi katılırken, toplam 891 kişi gözaltına alındı. Fezlekede yer alan diğer bilgiler şöyle:
* TERÖR ÖRGÜTLERİ DESTEK VERDİ: Eylemlere, polisle çatışma ortamının oluşması üzerine, eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de destek verdiği, grupları yönlendirmeye çalıştıkları gözlendi.
* BASIN KIŞKIRTTI: Süreçte yakalanan şahısların serbest kalmaları eylemcilere cesaret verdi. Katılımcı sayısında artışa sebep oldu. Eylemlere katılan şahısların çoğunluğunun örgütsel bir yapı içerisinde olmamasından dolayı, hükümet karşıtı basın-yayın kuruluşları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından eyleme katılan şahıslar kışkırtıldı ve yönlendirildi
* CNN, BBC, REUTERS: CNN, BBC, The Economist, El Cezire, Reuters gibi uluslararası basın kuruluşlarının eylemleri abartarak/çarpıtarak dünyaya servis ettikleri, Türkiye’de halk ayaklanması çıktığına dair oldukça taraflı ve yanlış haberlere yer verdikleri ve dezenformasyonda bulundukları açık.
* ALKOLLÜ DESTEK: Alkol düzenlemesi çerçevesinde yapılacak uygulamalara karşı olan bazı vatandaşlar da söz konusu eylemlere ellerinde alkollü içecek şişeleri ile katılarak destek verdiler.
* TWİTTER’DAN ÖRGÜTLENME: Eylemci gruplar, genellikle sosyal paylaşım siteleri ve telefonlara yüklenebilen telsiz programları vasıtasıyla örgütlenmişlerdir.
* TENCERE, TAVA: Eylemlere aktif olarak katılmayan şahısların, her akşam saat 21.00’de, evlerinde ışıklarını yakıp söndürdükleri, kapı kapı dolaşarak milleti protesto eylemlerine katılmaya zorladıkları, balkonda tencere, tava, kaşık gibi araçlarla ses çıkardıkları, araba konvoylarıyla korna çaldıkları, çevrede eyleme destek vermeleri için mahalle baskısı kurdukları, eylemci grupların bir kısmının eylemlerin artarak devam etmesi durumunda hükümetin istifa etmek zorunda kalacağına ve askerin yönetime müdahale edeceğine dair inanca sahip oldukları ve bu yönde propaganda yaptıkları müşahade edildi.
* HEPSİ HÜKÜMETİ TAHRİK AMACIYLA: Sosyal paylaşım sitelerinde eylemlere destek veren sanatçıların görüntülerinin ve mesajlarının yayımlandığı, buna karşın destek vermeyen sanatçıların ise destek vermediklerine dair mesajlar yayımlayarak sanatçılar üzerinde baskı kurdukları gözlenmiştir. Yukarıdaki paylaşımların; Gezi parkı eylemlerine Ankara ili için Kızılay ve Çankaya Kuğulu Park bölgesinde meydana gelen olaylara katılımı artırmak, halkı devlete ve hükümete karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmek amacı ile yayınlandığı anlaşılmaktadır.”
* ANAYASAL DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK: Bu tür eylemlerle terör örgütlerinin hedef ve stratejileri doğrultusunda, kaos ortamı oluşturarak halk ayaklanması çıkartmak suretiyle Anayasal düzeni değiştirmeye yönelik eylemler olduğu anlaşıldı.