Gündem 29. haftada gebelik nasıl ilerler?

29. haftada gebelik nasıl ilerler?

02.05.2018 - 16:56 | Son Güncellenme:

Gebeliğin her haftası ayrı bir serüven, hem anne hem bebek için ayrı bir heyecandır. Bu tatlı serüven her hafta yeni gelişimlere ve ileriye dönük değişimlere gebedir. Her hafta hem annede hem de bebekte bazı değişimler, gelişimler, gereksinimler ve farklı ihtiyaçlar meydana gelmektedir.

29. haftada gebelik nasıl ilerler

Bebek bekleyen anne adayı için özellikle de son haftalar geçmek bilmez. Hafta hafta hamilelik sürecinde her hafta anneyi yeni sürprizler karşılamaktadır. Heyecan ise gün yaklaştıkça giderek artmaktadır. Heyecanın yanı sıra hem anne hem baba adaylarında stres, merak da giderek artmaktadır. 29. haftaya gelindiğinde ise artık bebek ve anne için son 2.5 aya girilmiş olmaktadır.

Haberin Devamı

29 haftalık bebek gelişimi

29. hafta bebek ve anne için kritik bir noktadır. 29. haftaya gelindiğinde bebekte oluşan özellikler, gelişimler ise şunlardır:

  1. Bu haftalara gelindiğinde bebek boyu genellikle 39-40 cm civarı olmaktadır. Kilo durumu ise 1 kilo veya bir kiloyu az geçkin şekildedir. Bebeğin bu gelişim özellikleri ultrason sonuçlarından anlamak mümkündür.
  2. Beyin gelişimi halen devam etmektedir. Solunumu rahat yapabilmek için yeterli özelliklere ve gelişime sahip hale gelmektedir.
  3. Ciğerleri solunum için yeterli seviyeye gelmiş olsa da ciğer gelişimi bebek doğana kadar devam edecektir.
  4. Bebeğin karındaki hareketleri belli başlı zamanlarda olmaya başlamaktadır. Örneğin anne yemek yediğinde, tatlı yediğinde veya aşırı sese maruz kaldığı zamanlarda bebek de hızla hareket edecektir.

29 haftalık gebelikte anne

29. haftaya gelindiğinde karın giderek büyüdüğü için tuvalet ihtiyacı artmış olabilir. Bu durum anne adaylarını rahatsız edebilir. Eklem ve kasık ağrıları hafif de olsa görülebilir, bu da uykusuzluğu tetikleyebilir. Bebek için gerekli alışveriş ve hazırlıklara geç olmadan başlamanın tam zamanı denebilir.

29. haftada anne beslenmesi

29. haftada anne adayı dengeli, düzenli ve yeterli beslenmeye devam etmelidir. Magnezyum içeren muz eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda protein ve kalsiyum içeren besinleri de tüketmeye özen göstermelisiniz. Hamilelikte doğru beslenme kadar yeterli su tüketimi de oldukça fazla önem taşır. Bebek amniyo sıvısı denilen bir sıvı içinde gelişimini tamamlamaktadır. Bu gelişimi yeterli düzeyde sağlamak için anne adayının günde en az 2.5-3 litre su içmesi gerekir.