Gündem 3 bin rakımda gökyüzü şenliği

3 bin rakımda gökyüzü şenliği

23.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK’ın astronomi ve gökyüzü meraklılarını buluşturduğu gökyüzü gözlem etkinliklerinin bir diğeri dün Erzurum’da başladı. Yüzlerce genç, Konaklı Kayak Merkezi’nde bir araya gelirken, Türkiye’nin en büyük teleskobunun yer aldığı 3 bin 170 metre rakımdaki Doğu Anadolu Gözlem Evi’ni de ziyaret etti.

3 bin rakımda gökyüzü şenliği

BEYZA COŞKUN Erzurum - TÜBİTAK’ın koordinasyonunda düzenlenen etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Varank, etkinliğe büyük ilgi olduğunu belirterek, “Burayı diğer yerlerden farklı kılan; ilk olarak coğrafyası. Astronomi gözlemleri açısından çok avantajlı bir konuma sahip. Zaten bu nedenle 2023 Vizyon Projelerimiz arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevi’ni burada kuruyoruz. İkinci olarak Doğu Anadolu Gözlemevi ülkemizi uzay alanında rekabetçi ve yenilikçi teknolojilerde ön plana çıkaracak” dedi. 

Haberin Devamı

3 bin rakımda gökyüzü şenliği

Açılışın ardından kayak merkezinde kurulan kamp alanında konaklayan profesyonel ve amatör astronomi meraklıları, gece boyunca yıldızları ve gezegenleri izledi. 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da programa canlı bağlantıyla katıldı. Kasapoğlu, “Şu anda içerisinde bulunduğunuz Konaklı Kayak Tesisleri’ni 2011’de Kış Olimpiyatları için inşa etmiştik. Tesisimizin Gökyüzü Gözlem Şenliği için hizmet vermesi ayrı bir mutluluk vesilesi. ‘Seyahatsever genç’ adıyla bu yıl başlattığımız, gençlerimizi Türkiye’nin dört bir yanında, ücretsiz şekilde konaklattığımız yurtlarımız bunun en güncel örneği. Bu vesileyle tüm gençlerimizi ‘Seyahatsever’ etkinliğimize davet ediyorum” dedi.