Gündem 3 büyükşehir ‘kadınlara’ geçti

3 büyükşehir ‘kadınlara’ geçti

01.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

2014 yerel seçimleriyle Türkiye’de ilk kez üç büyükşehirin belediye başkanlığına üç kadın seçildi. İlk kez başörtülü belediye başkanları seçimi kazanırken en çok kadın belediye başkanını BDP çıkardı

3 büyükşehir  ‘kadınlara’ geçti

Türkiye’de ilk kez üç büyükşehirin belediye başkanlığı koltuğuna üç kadın oturdu. Diyarbakır, Gaziantep ve Aydın’da sandıktan kadın adaylar çıktı. Amasya, Ankara, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Hakkari, İzmir, Konya, Mardin, Muş, Şırnak ve Van’ın ilçelerinde de kazanan yine kadınlar oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre 919 ilçenin 28’inde kadınlar başkanlık koltuğuna oturdu.
2014 yerel seçimlerinde ilk defa başörtülü belediye başkanları seçimi kazanırken 28 belediyede kadınlar yarışı önde bitirdi. Diyarbakır Büyükşehir, Hakkâri, Aydın ve Gaziantep’te kadın adaylar belediye başkanlığı unvanını kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Gültan Kışanak kazandı. Hakkâri’de de BDP’nin adayı Dilek Hatipoğlu belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti’nin adayı Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Aydın’da da CHP’li Özlem Çerçioğlu büyükşehir belediye başkanı seçildi.

BDP’de kadın zaferi
En fazla kadın belediye başkanı çıkaran parti BDP oldu. BDP seçimlere eş başkanlık sistemiyle gitti. BDP’li bazı belediyelerde seçimi kazananlar erkek olarak açıklansa da yönetimi kadın ve erkekler birlikte yürütecek.

Haberin Devamı

Gayri resmi rakamlara göre ‘yerel kadınlar’

Amasya Gümüşhacıköy Zehra Özyol CHP
Ankara Güdül Hava Yıldırım Ak Parti
Ankara Kalecik Filiz Ulusoy Ak Parti
Denizli Bozkurt Birsen Çelik CHP
Diyarbakır Bağlar Birsen Kaya Akat BDP
Diyarbakır Bismil Cemile Eminoğlu BDP
Diyarbakır Eğil Petek Çapanoğlu BDP
Diyarbakır Hazro Güler Özavcı Doğu BDP
Diyarbakır Lice Rezzan Zoğurlu BDP
Elazığ Keban Fethiye Atlı Ak Parti
Eskişehir Mihalgazi Zeynep Akgün Ak Parti
Hakkâri Yüksekova Ruken Yetişkin BDP
İzmir Kiraz Saliha Şengül MHP
İzmir Konak Sema Pekdaş CHP
İzmir Urla Sibel Uyar CHP
Konya Meram Fatma Toru Ak Parti
Mardin Dargeçit Zeynep Sipçik BDP
Mardin Nusaybin Sara Kaya BDP
Mardin Mazıdağı Necla Yıldırım BDP
Muş Bulanık Figen Yaşar BDP
Muş Varto Sabite Ekinci BDP
Şırnak Cizre Leyla İmret BDP
Şırnak Uludere Zeynep Üren BDP
Şırnak Silopi Emine Akça BDP
Van Özalp Handan Bağcı BDP
Van Erciş Diba Keskin BDP
Van İpekyolu Aygül Bidav BDP
Van Edremit Sevil Çetin BDP

Haberin Devamı

BDP’nin kadın başkanları

* Türkiye’nin en genç kadın Belediye Başkanı da BDP’den seçildi. Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde BDP’nin adayı 25 yaşındaki Rezzan Zoğurlu resmi olmayan sonuçlara göre başkan seçildi.
* Van’ın Erciş ilçesinde Belediye Başkanlığını kazanan BDP’nin türbanlı kadın adayı Diba Ermiş Keskin ilçe merkezinde yapılan kutlamalara katıldı. Erciş’in ilk kadın Belediye Başkanı olan Ermiş, zafer turu attı.
* Diyarbakır Büyükşehir Belediyle Başkanlığı’nı, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak kazandı. 6’sı Diyarbakır ve 3’ü Şınak olmak üzere BDP’nin kadın adayları 20 ilçede daha resmi olmayan sonuçlara göre Belediye Başkanlığını kazandı.