Gündem 3 keşiften sonra bombayı patlattı

3 keşiften sonra bombayı patlattı

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi’ni kana bulayan terörist Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 49 şüpheli adliyeye sevk edildi. 16 şüpheliyle birlikte tutuklanması talep edilen Albashir, ifadesinde “YPG Türkiye’ye gitmemi söyledi. Taksim’e üç defa gittim, dördüncüde patlama oldu” dedi.

3 keşiften sonra bombayı patlattı

ELİF ALTIN İstanbul - Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da 6 kişinin yaşamını yitirdiği 81 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısının faili PKK/YPG’li Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, sabah saatlerinde iki çevik kuvvet otobüsü ve iki zırhlı araçla Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin ifade işlemleri için 29 savcı ve iki başsavcı vekili görevlendirdi. Arapça tercüman eşliğinde gerçekleştirilen Ahlam Albashir’in ifade alma işlemine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı

‘Uyuşturucu sandım’

Albashir’in savcılıktaki ifadesinde, “YPG Türkiye’ye gitmemi söyledi ama niye gitmem gerektiğini söylemediler, beni kardeşlerimi öldürmekle tehdit ettiler. Bilal Hassan ile birlikte Türkiye’ye geldik. Taksim’e üç defa gittim, patlamayla birlikte 4. oldu. Bilal ile birlikte taksiye bindik, Taksim’e gidiyorduk. Taksideyken Bilal’e telefon geldi döndü, ‘Sen bekle döneceğim’ dedi. Elimdeki çantayla İstiklal Caddesi’ne gittim. Banka oturdum, sonra ‘Hacı’ kod adlı şahıs aradı. Bana ‘Çantayı bırak oradan ayrıl’ dedi.

Bıraktığım çantanın üst kısmında abur cubur vardı. Cips falan vardı. Elledim çantayı, içindeki yumuşak bir şeydi, uyuşturucu sandım ve bıraktım. Giderken parfüm bakıyordum seyyar tezgahtan, bomba patladı, patladıktan sonra kaçtım” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Araplar en ön safta’

Daha sonra taksiye bindiğini söyleyen Albashir, “Esenler’e tekstil atölyesine gittim. Taksideyken taksici bana patlama olduğunu söyleyerek fotoğrafları gösterdi. O sırada benim yüzümden olduğunu anladım. Bilseydim yapmazdım. Taksim’e daha önce keşif yapmaya gitmedim. Gezmeye gittim. Esenler’den ayrıldıktan sonra da taksiyle yakalandığım eve gittim” ifadelerini kullandı. 6 kardeşinden 3’ünün Suriye’de savaşta öldüğünü belirten Arap kökenli Albashir, “Münbiç’te YPG içinde Arap kökenli var mı?” sorusuna “Var, en ön safta onları kullandılar” yanıtını verdi.

‘700 liraya götürdüm’

Şüphelilerden Suriye uyruklu korsan taksi şoförü ise, ifadesinde, Ahlam Albashir’i bir kez Fatih’e, üç kez ise Taksim’e götürdüğünü söyledi.

Albashir’i bu noktalara götürdükten birkaç saat sonra Albashir’in telefonla kendisini arayarak “Gel, beni al” demesi üzerine tekrar evine bıraktığını söyleyen şüpheli, bunun karşılığında 600-700 lira para aldığını ifade etti. Albashir’in saldırıdan bir süre önce kaldığı evin sahibi şüpheli de ifadesinde, Albashir’e acıdığı için yardımcı olduğunu söyledi.

29 kişiye sınır dışı

Savcılıktaki işlemlerinin ardından Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kasten öldürme”, “kasten öldürmeye yardım”, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından tutuklanma talebiyle, 3 şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Haberin Devamı

Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek.