Gündem ‘301’i burada’ sanıklar yok

‘301’i burada’ sanıklar yok

14.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin ölümü nedeniyle 45 sanığın yargılanmasına başlandı. Sanıklar salona cezaevinden görüntülü sistemle bağlandı. Tepkiler üzerine mahkeme, sanıkların duruşmaya getirilmesine karar verdi...

‘301’i burada’ sanıklar yok

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü, 162 kişinin de yaralandığı facianın ardından haklarında dava açılan sekizi tutuklu, 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması gergin başladı. Duruşmayı izleyenlerin kayıt altına alınması ve sekiz sanığın görüntülü sistemle ifade vermek için ekrana yansıtılması üzerine aileler isyan etti.
Davanın görülmesine Manisa’nın Akhisar ilçesinde duruşma salonu olarak düzenlenen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde dün başladı. Polis, duruşmanın yapılacağı kültür merkezinin çevresini üç kademeli önlem alıp bariyerlere kapatarak etten duvar ördü. Duruşma salonuna yaklaşık 200 metre uzaklıktaki arama noktasından da sadece basın mensupları, milletvekilleri ve avukatlar kimliklerini göstererek geçebildi. Duruşma salonuna ölen işçilerin sadece bir yakınının alınacağı talimatı gerginliğe neden oldu. Aileler tepki gösterirken, CHP milletvekilleri Özgür Özel ve Mahmut Tanal gerginliği önlemek için mahkeme başkanı ile görüşerek, içeriye ölen işçilerin Akhisar’a gelen birinci derece yakınlarının hepsinin alınmasını sağladı.
Tanal ve Özel’in yanı sıra HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekilleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP’li Veli Ağbaba, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş Akhisar’a geldi.

‘Sinema istemiyoruz’
Yakınları 301 madencinin fotoğraflarının basılı olduğu tişörtlerle salona girdi. Tişörtlerin önünde işçilerin resimlerinin yanı sıra “301” ve “Burada” arkasında ise “Unutma unutturma” yazısı yer aldı. Başlarında yine işçilerin isimlerinin yazılı olduğu siyah ve sarı baretler takan işçi aileleri adına ölen madencilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak açıklama yaptı. Çolak, “Adil yargılama istiyoruz. Sanıkların duruşmaya getirilmemesini kabul edemiyoruz. Onlar da buraya gelip hesap vermeli” dedi.
İzmir Aliağa’daki cezaevinde tutuklu bulunan sekiz sanık SEGBİS ile cezaevinden bağlantı yapılarak duruşmaya katıldı. Müdahil olarak katılan ailelerin isimlerinin tek tek kayda alınması ve Mahkeme Başkanı’nın “Tamam mı” sorusu da salonu karıştırdı. İşçi yakınlarından biri “301 kişi biter mi?” diyerek tepki gösterdi. Bu söz üzerine salondaki diğer işçi yakınları da ayağa kalkarak, “Burada sinema izlemek istemiyoruz. Sanıkların buraya getirilmesini istiyoruz” diye bağırdı.

Polis salona girdi
Mahkeme Başkanı’nın talebi üzerine içeriye polis çağırılırken, sanık avukatları can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle dışarıya çıkarıldı. Verilen aranın ardından bazı madenci yakınları mikrofonu alarak, SEGBİS’le bağlanan tutuklu sanıklara, “Ne yüzle orada oturuyorsunuz, siz babalarımızı öldürdünüz” diyerek tepki gösterdi.
Mahkeme tutuklu sanıkların da duruşma salonuna getirilmesine karar vererek duruşmayı 15 Nisan’a erteledi.

Haberin Devamı

Herkes hak ettiği cezayı almalı

Davanın ilk duruşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile birlikte açıklama yaptı. Demirtaş, “Kim suç işlemişse patronundan denetçisine, müfettişine kadar kim sorumluysa kesinlikle hakettiği cezaları almalı ama adalet bu gibi katliamlarda kapsamlı bir hesaplaşmayı yüzleşmeyi gerektirir” dedi.
‘Karar çiçek gibi oldu’
CHP Milletvekili Özgür Özel, “Dava gayet hukuksuz bir şekilde başladı. Manisa Valiliği, güneşten korunmak için konulan tenteleri bile kaldırdı. Basından birer kişi ve madenci aileleri mahkemeye alındı. Duruşmaların yüz yüze yapılması kuralı ihlal edildi. Duruşma bir şehirde, sanıklar bir başka şehirde İzmir’deydi. Mahkeme aldığı iki kararla Akhisar’da açan bir çiçek gibi oldu. Elbette bir çiçekle bahar gelmez ama bahar bir çiçekle başlar. Döneminin başbakanı, Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı yargılanmadan da Soma’ya adalet gelmez” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, davanın 15 Nisan’a ertelenmesi ile ilgili “Olması gereken buydu, doğru bir karar. Adalet ancak bu şekilde gerçekleşebilir” dedi. Tanrıkulu, faciayla ilgili asıl sorumluların hükumet yetkilileri olduğunu da sözlerine ekledi. Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ise davayı 117 gönüllü avukatın takip ettiğine değinerek, daha önce SEGBİS yoluyla sorgulamaları cezaevinden yapılmaları kararlaştırılan 8 tutuklu sanığın duruşma salonunda hazır edilmesi kararının, yerinde olduğuna değindi.