Gündem 36 cana 37 kez ağırlaştırılmış müebbet

36 cana 37 kez ağırlaştırılmış müebbet

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güvenpark’ta bomba yüklü aracın patlatılarak, 36 kişinin ölümüne, 349 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısında PKK’nın 2013 yılında bidonlarla gömdüğü patlayacıları kullandığı belirtildi

36 cana 37 kez ağırlaştırılmış müebbet

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Mart 2016’da Güvenpark otobüs durakları önünde bomba yüklü aracın patlatılarak, 36 kişinin ölümüne, 349 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla ilgili 55 kişi hakkında dava açtı.
Patlama nedeniyle mağdur Songül Bektaş’ın da çocuğunu düşürdüğü belirtilen iddianamede, PKK terör örgütü mensuplarının 2013 yılında Türkiye’nin değişik şehirlerine patlayıcı madde gömdükleri anlatıldı.
Örgüt mensuplarının, ileride yapmayı planladığı terör eylemlerinde kullanılmak üzere 100’lerce litrelik patlayıcı yapımında kullanılan anilin ve nitrometan isimli kimyasal maddeleri çok sayıda bidona böldüğü, İstanbul Şile, Ankara Çamlıdere Muzri Pağacın mevki, Muğla Ula ilçesi Yeşilova mevki, İzmir Bornova Çiçekli Yayla mevki, Eskişehir Karaağaç Köyü mevkine toprağa gömdükleri belirtildi.
Teröristlerin, patlayıcıları gömdükleri yerleri örgütün üst düzey mensuplarından aldıkları talimat doğrultusunda işaretledikleri, krokilerini hazırladıkları, kameraya çektikleri kaydedildi.
Eylem talimatını aldılar
İddianamede, PKK’lı Seher Çağla Demir’in, 2014-2015 yıllarında Irak’a terör örgütü yönetimiyle görüşmeye gittiği, burada soruşturmanın kilit ismi Vahit Ayçil ile birlikte aldıkları talimat doğrultusunda Güvenpark eylemi için hazırlığa başladıkları kaydedildi. İddianamede, Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollarla giriş yapan Ayçil’in, Demir’i Şanlıurfa’ya getirdiği, kardeşi Uğur Ayçil ve Hüsamettin Batar’ın öğrenci evinde gizlediği anlatıldı.
İddianameye göre Ayçil, BMW marka araç ile 27 Şubat 2016’da Ankara’ya geldi. Bir gün sonra Şanlıurfa’da bulunan Mehmet Veysel Dolaşan’ı aradı.
Dolaşan, Demir’e başka bir isimle bilet alıp otobüsle Ankara’ya gönderdi. 10 Mart 2016’da Dolaşan, içinde bomba bulunan valizle Ankara’ya geldi. 3 şüpheli AŞTİ’de bir çay ocağında bir müddet oturdu, Dolaşan daha sonra otobüsle geri döndü.
Gömülü maddeleri aldı
Ayçil’in arkadaşı Özgür Ünsal’la Ankara’da görüştüğü, bir süre Demir’le birlikte Ünsal’ın annesinin evinde kaldıkları ifade edilen iddianamede, Vahit Ayçil’in, Çamlıdere’ye Demir ve Ünsal ile birlikte giderek, gömülü anilin ve nitrometanı çıkartığı kaydedildi. Ayçil burada Dolaşan’ın getirmiş olduğu RDX, amonyumnitrat ve mazot ile bağlantılı şekilde bomba düzeneğini oluşturdu.
Saldırıyı izledi
Vahit Ayçil, saldır öncesinde Demir ve Ünsal’ın bulunduğu bomba yüklü araçtan indi. Ayçil, Kızılay’da saldırıyı takip ettikten sonra kiraladığı araç ile Ankara’da 22.30’a kadar gezdi. Daha sonra Şanlıurfa’ya kaçtı.
İddianamede, PKK’nın 2013’te Ankara’da gömdüğü anilin ve nitrometanın Güvenpark’ta da kullanılmış olabileceği, olay yeri incelemesinde söz konusu patlayıcı maddelerin tespit edilemediği, bunun da yangını söndürmek için kullanılan itfaiye sularının etkisiyle kaybolması nedeniyle olabileceği ifade edildi.
İddianamede, şüphelilerle birlikte Cemil Bayık, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Duran Kalkan, Rıza Altun, Sabri Ok, Fehman Hüseyin, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ile PYD lideri Salih Müslim’in de aynı şekilde cezalandırılması istendi. PKK yöneticilerinin de, 37’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Şüpheliler hakkında diğer suçlardan da 7 bin yıla varan hapis cezaları istendi.