Gündem 39 kurban için 39 kez müebbet

39 kurban için 39 kez müebbet

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı gecesi 39 kişinin öldüğü Reina saldırısına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltında bulunan ve aralarında İlyas Mamaşaripov da bulunduğu 14 kişiden 9’u “Silahlı terör örgütü üyeliği” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından tutuklandı.

39 kurban için 39 kez müebbet

9’u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın sevk yazısında tüm şüphelilerin DAEŞ terör örgütü üyesi olduğu belirtildi. Şüpheli İlyas Mamaşaripov’un saldırının planlama aşamasında yer aldığı belirtilerek, DAEŞ’te emir düzeyinde olan Hoca Aka isimli kişinin yardımcısı olduğu ve örgüt içerisinde Yusuf kod ismini kullandığı belirtildi. Şüphelinin Reina saldırganı ile eylem öncesi aileleriyle birlikte aynı evde 20 gün birlikte kaldığı vurgulanan yazıda, şüpheli Mamaşaripov’un Başakşehir’de yapılan ev aramasında Abdulkadir Masharipov’a ait içinde eyleme ilişkin şifreli ses talimatının bulunduğu tabletin de ele geçirildiği belirlendi. Şüpheli Marhaba Abduloeva’nın da, Mamaşaripov’un eşi olduğu ve DAEŞ militanı olduğu belirtilerek, saldırganın Reina eylemini gerçekleştirdiği sıralarda eşine, ‘Buralarda kalırsanız zarar görürsünüz’ diyerek 20 gündür birlikte kaldıkları evden ayrıldığı belirtildi.
Telegram programı
Şüphelilerden Firuze Kasım’ın, Başakşehir’de yapılan ev aramasında askeri kamufulajlar elde edildiği, DAEŞ’ın haberleşme amaçlı kullandığı telegram programının bulunduğu, bu programda şüphelinin kod adının Umm Havva olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.
Şüpheli Nurmuhammad Mamat’ın ise Masharipov’un eylem sonrası 3 taksi değiştirerek geldiği Zeytinburnu’ndaki Mölcer Dağ Cafe’de 40 TL taksi ücretini ödeyen kişi olduğu belirtildi.
Şüpheli Abdu Mehmet Aziz’in daha önce tutuklanan Samet Ehed ile birlikte Masharipov’un araçla taşınması ve naklinde görev aldığı belirtildi. Şüpheli Ruzı Aılı’nin de, Masharipov’u karşılayan ve yardım eden açık kimliği belirlenemeyen DAEŞ militanıyla ilişkili olduğunun tespitine yer verildi.
Kaçarken yakalandı
Şüpheli Yasin Mehmed’in de, Masharipov’un eylem öncesi ve sonrasında araç ile taşıdığı, örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğu belirtilerek, şüphelinin 4 Ocak günü yapılan operasyonda kullandığı aracı terk edip kaçarken yakalandığı belirtildi.
Duolaıtı Maımaıtıaılı’nin de, Masharipov’un eylemin ardından Zeytinburnu’nda saklandığı evin kiracısı olduğu belirtildi. Maımaıtıaılı’nin evinde yapılan aramada Masharipov’a ait üzerinde kan izleri bulunan sigara paketinin bulunduğu ayrıca, Masharipov’a eylem sonrası Zeytinburnu’ndaki cafede verilen montun ele geçirildiği belirtildi.
Abdulkeremu Maımaıtıabudula’nın da Masharipov’un Zeytinburnu’ndan Pendik’e naklinin gerçekleştirilmesi için DAEŞ militanlarına konum bilgisi gönderdiği tespitine yer verildi.l DHA

İzmir’de 10 kişi tutuklandı
Reina katliamının ardından İzmir’de düzenlenen operasyonda, katliamcı Abdulkadir Masharipov ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10’u tutuklandı. Sorguları tamamlanan 11 kadın da daha önce sevk edildikleri adliyede tutuklanmıştı.