Gündem 4 amiralden biri tutuklu

4 amiralden biri tutuklu

09.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 112 tutuklu subay bulunurken, bu subayların 66’sını amirallik bekleyen albayların oluşturması dikkati çekiyor

4 amiralden biri tutuklu

1-3 Ağustos 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan YAŞ’’Tan çıkan karar ışığında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 49 amirallik kadrosu tahsis edildi. Ancak bu amirallerden ikisi istifa edince, fiilen görev başındaki amiral sayısı 47’ye düştü. Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Kemalettin Gür, Ağustos 2012’de, Donanma Komutanı Nusret Güner de
Ocak 2013’te istifa etti.
Halen görev yapan 47 amiralden 12’si tutuklu bulunuyor. Bu amirallerden 5’i 2013 Şura’sına, 6’sı 2014 Şura’sına girecek. 1 tutuklu amiral de halen açıkta bulunuyor. Tutuklu amiraller şöyle:
Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Soner Polat, Tümamiral Ali Semih Çetin, Tümamiral Erdem Caner Bener, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğamiral Osman Kayalar, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu.
Bu durumda Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, olağan şartlarda ağustos ayında emekli olacaktı. TSK atama teamüllerine göre 2013 Ağustos’unda emekliye ayrılması gereken Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in görev süresinin bir yıl uzatılma olasılığı bulunuyor. Eğer bu olasılık gündeme sokulmazsa, aynı Şura’da oramiralliğe terfi edecek olan ve geçtiğimiz günlerde Donanma Komutanlığı’na getirilen Recep Bülent Bostanoğlu’nun doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanı olması öngörülüyor.

‘Kor’la yönetilecek
İlgili kanun gereği Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 oramiral kadrosu bulunuyor. Ancak Güner’in istifa kararının ardından bu kadro otomatik olarak 1’e inecek. Ağustos ayındaki Şura’da Oramiral Bilgel’in emekliye ayrılması durumunda, ikinci bir oramiral kadrosu tahsis edilemeyeceğinden, Deniz Kuvvetleri’nde yalnızca bir oramiral kalacak. Bu durumun da tutuklu koramirallerin durumunda bir değişiklik olmaması durumunda en erken 2016’ya kadar sürmesi öngörülüyor. Bu durumda, 2016’ya kadar Donanma Komutanlığı’nın teamüllere aykırı olarak 1 koramiral tarafından yürütülmesi zorunlu hale gelecek.

5’i görev başında
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 4 tümamiralin tutuklu bulunması, 1 tümamiralin ise istifasını vermesi nedeniyle görevi başındaki tümamiral sayısı 5. Bu tümamiraller Serdar Dülger, Hasan Uşaklıoğlu, Hasan Şükrü Korlu, Emin Sami Örgüç ve Adnan Özbal olarak dikkati çekiyor. Deniz Kuvvetleri’nde tutuklu subay sayısı 112 olarak kayıtlara geçti. Bu subaylardan 66’sı amirallik bekleyen albay rütbesinde.