Gündem 4 bin deha, 5 yüz bin üstün zekâLI çocuk var

4 bin deha, 5 yüz bin üstün zekâLI çocuk var

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklar için laboratuvar kurmaya hazırlanan TÜZDEV’in Başkanı Kemal Tekden “Dahilerden sadece 50’sine ulaştık” dedi...

4 bin deha, 5 yüz bin üstün zekâLI çocuk var

Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi, Türkiye Üstün Zekâlı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) öncülüğünde 7-9 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu önemli organizasyon öncesi TÜZDEV, Türkiye genelinde üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklar için yetenek laboratuvarı kurulacağını duyurdu.
Testle seçilecekler
Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle uygulamaya konulacak projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklar, aileleri ve öğretmenlerine eğitimler verilecek. İstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana’da pilot uygulaması yapılacak projeyle, üstün zekâlı çocuğu olduğunu düşünen aileler, TÜZDEV’e giderek zeka testi yaptıracak. Daha sonra da bu çocuklara akademik desteğin yanında liderlik, sosyal ve duygusal zeka gibi konularda eğitimler verilecek.
Şizofren olabilir
Zeka testleri beş yaş üstündeki çocuklara yapılacak ve TÜZDEV merkezlerinde eğitimlere alınan çocukların daha sonra MEB’e bağlı Bilim ve Sanat merkezlerinde eğitim görmesi sağlanacak. Vakıf Başkanı Kemal Tekden, “Türkiye’de 3-4 bin dahi çocuk, 500 bin üstün zekalı çocuk var. Ancak dahilerden 50’sine, üstün zekalılardan ancak 1000-1500’üne ulaştık. Bu çocuklar özel eğitim almazsa isyankar oluyor. Özel eğitim almayan dahi çocuk şizofren bile olabiliyor” diye konuştu.
Tekden, Türkiye’ye sığınmacı olarak yerleşen Suriyeli üstün zekalı çocuklar için de ayrı projeleri olduğunu söyledi.