Gündem 4 yaşında gaz bağımlısı olanlar var

4 yaşında gaz bağımlısı olanlar var

14.11.2010 - 02:40 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 14 yaşındaki Hakan Ülker’in içine çektiği çakmak gazından ölmesi, Tekirdağ’da da aynı yönteme başvuran öğrencilerin bulunduğu binada çıkan yangında 10 kişinin yaralanması, kamuoyunda çok bilinmeyen bu bağımlılığa dikkatleri çekti

4 yaşında gaz bağımlısı olanlar var

Polis yetkilileri, üç gencin bu güne kadar bu yöntem nedeniyle öldüğünü belirtirken, uzmanlar, çok çabuk ve direkt beyne ulaşan çakmak gazının uyuşturucu bağımlılığı anlamına geldiğini, ailelerin bu konuda da çok dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Polis yetkililerinden alınan bilgiye göre, tiner ve bali gibi çok bilinen yöntemlerin dışında son 10 yılda hızla yaygınlaşan çakmak gazı bağımlılığından şimdiye kadar 3 çocuğun öldüğü belirlendi. Bu yıl 12 Mart’ta İzmir’in Seferihisar ilçesinde arkadaşlarıyla bir balonun içine çakmak gazı doldurup içine çeken lise öğrencisi Mahmut Can Ürkmez, 7 Haziran’da Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde bir parkta fenalaşan 15 yaşındaki Berkay Demiral, İstanbul’daki Hakan Ülker gibi hayatını kaybetti.
2 Mart 2010 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi 18 yaşındaki Avni Fidan da 2 kutu enerji içeceğinin ardından ağzına doldurduğu çakmak gazını ateşlemiş ve hastanede hayatını kaybetmişti.

Oyun olarak başlıyorlar
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kültigin Öger, çakmak gazına bağımlı olan çok sayıda çocuğu tedavi ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi:
“Kliniğimize çakmak gazı bağımlısı olarak 4 yaşındaki bir çocuk bile geldi. O’na uygulayabileceğimiz tek yöntem, çakmağa ulaşmasını engellemekti. Çocuk çakmak gazına ulaşamadığı için bağımlılığını kolaylıkla unuttu. Oyun oynarken çakmak gazının cezbedici kokusunu fark etmiş ve bunu bir oyun sanmıştı. Yaşı küçük olduğu için gazı unutmasını sağladık ama daha yetişkinler için klinik tedavi gerekiyor. Bağımlılıktan kurtulması için uzmanlardan yardım alması ve psikolojik destek sağlanması gerekiyor. Çünkü, çakmak gazını çok kolay ve ucuz şekilde elde eden gençler, bağımlılıkla mücadele edemiyor.”

Beyni ve kalbi vuruyor
Çakmak gazı bağımlılığın yeni olmadığını ama ölüm olaylarının artmasıyla toplumda bilinmeye başladığının altını Öger, şöyle devam etti:
“Çakmak gazı çok kolay ve her yerde bulunur. Bağımlı çocuk sürekli kullanma ihtiyacı duyar. Çok çabuk etki eder ve direkt beyne ulaşır. Sarhoşluğa benzeyen bir coşku hissi verir. Doğrudan beyne gittiği için solunum etkilenerek hızlanır. Kullanıcı kendini neşeli hisseder. Solunum hızlandığı için kalp ritmi olumsuz etkilenir. Öğrenme, algılama, dikkat ve hafıza gücü kaybolur. Kalp ve beyin direk etkilendiği için ani ölümlere neden olabilir.
Çocuklar çakmak gazını uyuşturucu gibi görmüyor ve bunun bir oyun olduğunu düşünüyor. Öncelikle çakmak gazının bir uyuşturucu olduğunu hem ebeveynler hem de kullanan çocuklar kabul etmeli. Bunu da bir uyuşturucu gibi düşünmek gerekiyor.”