Gündem 5 bin yıllık surlara tuğla yaması!

5 bin yıllık surlara tuğla yaması!

22.12.2023 - 09:25 | Son Güncellenme:

 UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen 5 bin yıllık Diyarbakır Surları’nda 1982 yılında yamalanan tuğlalar dikkat çekiyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları, tüm ihtişamıyla varlığını sürdürüyor.

Haberin Devamı

1980 yılında, Mardinkapı kısmında çimento dükkanı olarak kullanılan yerde surun bir kısmına 1982 yılında tuğla eklentisi yapıldı. 41 yıldır yamalanan tuğlalar, asırlık surlarda dikkat çekiyor.

5 bin yıllık surlara tuğla yaması

O dönemde çimento dükkanı olan Aziz Kanat (59), çocuklar düşmesin diye kendileri tuğlaları eklediklerini söyledi.

5 bin yıllık surlara tuğla yaması

“O zaman kimse kulak asmıyordu” diyen Kanat, “Orası da kapıydı madde bağımlıları oraya gelmesin diye elimizle kapattık. 1980’den beri buradayız, 1982’de elimizle burayı kapattık” dedi.

5 bin yıllık surlara tuğla yaması

TARİHİ AYIP BRANDAYLA KAPATILDI

Öte yandan Sivas’ın simgelerinden biri olan 752 yıllık tarihi Çifte Minareli Medrese’nin üzerine sprey boyayla yazılan yazıların bir kısmı geçici olarak branda çekilerek kapatıldı. Sivas'ta, 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan ve kentin simge eserlerinden biri olan Çifte Minareli Medrese'ye sprey boyayla yazılar yazılıp, zarar verildi.

Haberin Devamı

5 bin yıllık surlara tuğla yaması

Tarih severleri bir hayli üzen bu durum sonrasında yapılan incelemenin ardından tarihi yapıya zarar veren 4 kişi yakalanarak haklarında '2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçundan işlem başlatıldı.

Yetkililer tarafından görüntü kirliliğinin önüne geçilebilmek için yazılar brandayla geçici olarak kapatıldı.

5 bin yıllık surlara tuğla yaması
 

"YAZIYI SİLSİNLER"

Esnaf Resmi Yaşar, çok uyarılarda bulunduğunu dile getirerek “Hiç güzel bir şey değil. Söylüyorum beni dinlemiyorlar. Gerçekten kaç kere uyardım, dedim yasak çıkmayın. Kaç kere gençlere söyledim, bazıları bana uydu. Beni dinledi, çıktı gittiler. O gün akşama doğru gençler geldiler yazılar yazdılar gittiler. Benim haberim yoktu. Ama haberim olsaydı izin vermezdim. Branda örtmek çözüm olmadı. Ceza alsınlar. Onlara ders olsun. Niye böyle yaptılar. Bizim eserlerimize herkes geliyor, geziyor ne güzel. Ama niye böyle yapıyorlar bende anlamıyorum. Benim istediğim brandayı kaldırıp silsinler. Güzel bir şey olsun” ifadeleri kullandı.

5 bin yıllık surlara tuğla yaması