Gündem 50 metrelik yolu 20 dakikada geçebildiler

50 metrelik yolu 20 dakikada geçebildiler

03.02.2011 - 13:23 | Son Güncellenme:

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşayan, evinin önüne yol gelmemesi ve yürüyememesi kilo ve diğer sağlık sorunları nedeniyle 5 yıldır bir sağlık kuruluşuna götürülemeyen 330 kilo ağırlığındaki Ayşe Aydın, Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ın talimatıyla hastaneye kaldırıldı.

50 metrelik yolu 20 dakikada geçebildiler

Battaniye sarılan Aydın, Akçaabat Sağlık Grup Başkanı Dr. Enver Özdemir başkanlığındaki 10 kişilik ekip tarafından güçlükle evinden çıkarılan Aydın, evi ile karayolu arasındaki 50 metrelik patika yolda yaklaşık 20 dakika taşınarak ambulansa bindirildi.

İlçenin Uçarsu köyündeki evinde, biri zihinsel özürlü, biri bedensel, diğeri görme engelli üç oğluyla yaşam mücadelesi veren ve aşırı kilonun yanı sıra tansiyon ve şeker hastalığı sorunu bulunan 330 kilo ağırlığındaki Ayşe Aydın (68), evinin önüne yol ulaşmaması ve yürüyememesi sebebiyle yaklaşık 5 yıldır tedavisinin yapılması için sağlık kuruluşuna götürülemedi.

Evinden çıkamaz hale gelen ve tüm ihtiyaçları yıllardır çocukları tarafından evde karşılanan Aydın ile ilgili Anadolu Ajansı’nın (AA)haberi üzerine Trabzon Valisi Recep Kızılcık, durumdan haberdar oldu ve Aydın’a yardımda bulunulması için İl Sağlık Müdürlüğü’ne talimat verdi.

Bunun üzerine Akçaabat Sağlık Grup Başkanı Dr. Enver Özdemir başkanlığındaki Akçaabat Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli 10 kişilik ekip, ambulans ve diğer personelin bulunduğu minibüs ile Aydın’ı hastaneye kaldırmak için Uçarsu köyündeki evine gitti. Özdemir ve diğer görevlilerce bir battaniyeye sarıldıktan sonra sedyeye konulabilen Ayşe Aydın, ardından güçlükle evinden çıkartıldı.

Bu sırada görevlilerin kendisine hastanede tedavi altına alacağını söylemesi üzerine Aydın, daha önce ameliyat olduğunu ve 11 gün hastanede kaldığını, bu nedenle hastanede uzun süre yatamayacağını söyledi. Hastaneye götürülmesi konusunda ikna edilen Aydın, kendisine sahip çıkılması sebebiyle teşekkür etti.

GENEL SAĞLIK DURUMU İYİ

Evinden çıkarken yakınlarıyla helalleşen Aydın, görevlilerce ambulansa alınabilmesi için patika yolda sedye üzerinde taşınmaya başlandı. Yolun bulunduğu arazinin engebeli olması yüzünden sedyeden düşme korkusu yaşayan Aydın, ağırlığı yüzünden kendisini taşımakta zorluk çeken görevlilerce sakinleştirildi. Görevlilerin zaman zaman dinlenerek taşıyabildiği Aydın, 50 metrelik patika yolda yaklaşık 20 dakika süren çabanın ardından ambulansa konuldu.

Trabzon kent merkezindeki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen Aydın, burada da kendisini getiren ekip ve hastane personelince güçlükle ambulanstan indirilip sedye ile hastaneye alındı.

Ayşe Aydın’ın tedavi altına alınmasının ardından açıklama yapan Dr. Enver Özdemir, hastanın, hipertansiyon, diyabet, mide problemi ve idrar sorunu da bulunduğunu, tahlilleri yapıldıktan sonra raporlar hazırlanacağını anlattı.

Hastanede bir süre tedavi görmeyi kabul etmesi halinde Aydın’ın kilo vermesini sağlamaya çalışacaklarını ifade eden Aydın, "Hastamız hastanede yatışı kabul ederse kendisini kilo verdirmek için bir kaç ay hastanede yatırmayı düşünüyoruz. Genel sağlık durumu iyi. Ancak kilo sebebiyle kendi işlerini rahat göremiyor. Bunun dışında hastamızdan çok fazla bir sağlık sorunu beklemiyoruz" dedi.

PATİKA YOL ÇİLESİ

Aydın’ın evinden güçlükle ambulansa alınabildiğinin hatırlatılması üzerine Özdemir, "Karayolunun hastanın evine 50 metrelik mesafede olması bir problemdi. Bu biraz da ailesinden kaynaklanıyordu, yol yapımı için güzergahı tam ayarlayamamışlardı. Ama yol projeye alındı. Yol yapıldıktan sonra kendisiyle evinde de daha rahat ilgileneceğiz. Patika yolun dar olması yüzünden taşımakta biraz güçlük çektik" dedi.

Özdemir, Ayşe Aydın ile hastaneye gelen oğlu Münir Aydın (38) ise annesinin hastaneye kaldırılmasından memnun olduğunu belirterek, "Devletimizden Allah razı olsun, ancak orada çekilen çileyi hepiniz gördünüz, sıkıntımız yol. Yol olmayınca sıkıntı çekiyoruz. Hastaneden çıktıktan sonra tekrar evine gidecek, evine nasıl gidecek? Tekrar aynı sıkıntıyı çekecek, yarın rahatsızlandı tekrar hastaneye götürülecek, yine imkanımız yok. Devletimizden kapımıza yol istiyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Ayşe Aydın’ın kilo sorunu yüzünden güçlük çekmesi sebebiyle evinde kullandığı 2 koltuk değneğinin de oğlu Münir Aydın tarafından hastaneye getirilmesi dikkati çekti.

Ayşe Aydın, en son 2007’de yapılan genel seçimlerde 8 kişinin yardımıyla evinden çıkarılıp, evi ile yol arasındaki 50 metrelik patika yolda taşınıp bir kamyonet kasasında oy kullanmaya götürülmüştü.