Gündem 50 soruda kanseri anlattı

50 soruda kanseri anlattı

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan, ‘50 Soruda Kanser’ kitabında, kansere karşı alınacak önlemleri anlatıyor. Kitabında hastalıkla ilgili onlarca “şehir efsanesini” de ele alan Prof. Dr. Pehlivan, alternatif tıp konusunda “Bilimsellikten uzaklaşmayın” diyor.

50 soruda kanseri anlattı

 

Bugüne kadar karşılaştığı hastalar ve hasta yakınlarının, sıklıkla sorduğu soruları da derleyen Pehlivan, “Kanser yapan ya da kanserden koruyana ilişkin sihirli bir reçetemiz ya da sihirli bir ilacımız yok. Ancak korkulacak bir hastalık olmaktan çıktığı kesin. Her şeye rağmen bu hastalığa yeniliyor olmamızın en önemli nedeni, kansere yol açan alışkanlıklarımız, umursamazlık ve adını duyar duymaz kabullendiğimiz sorgusuz çaresizlik” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Bu belirtilere dikkat

Prof. Dr. Pehlivan kanser vakalarında özellikle erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek, iştahsızlık, kilo kaybı, vücudun herhangi bir yerinde beze ve şişkinlik, ele gelen kitle, ciltte değişiklik, göz çevresinde şişlik ve çift görme, geçmeyen yüksek ateş, artan yorgunluk, yutkunmada güçlük, ses kısıklığı, idrarda kanama gibi belirtilerde mutlaka doktora görünmek gerektiğini vurguluyor. Özellikle ailede birçok bireyde aynı tür kanserin görülmesi, daha genç yaşta ortaya çıkması gibi durumlarda da genetik testlere başvurulabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Pehlivan, kitapta kansere neden olabilecek etkenlerden de bahsediyor. 

Kitapta başta meme, cilt, akciğer, prostat, pankreas kanseri gibi çok sayıda kanser türü hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Pehlivan kadınların kendi memelerini kontrol etmelerini, bir değişiklik fark ettiklerinde uzmana gitmelerini öğütlüyor. Pehlivan, cilt kanserinde de insanların mutlaka kendi kendilerini kontrol etmelerini tavsiye ediyor. Ciltte oluşan ben, iyileşmeyen yara, kırmızılık, hassasiyet, yeni gelişen şişlik, vücuttaki benlerde değişikleri gözlemlemenin önemini anlatan Pehlivan, kanser vakalarında risk gruplarını da tek tek anlatıyor.

Haberin Devamı

Bağışıklığa özen

Kitapta bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösteren belirtiler, ‘sürekli yorgunluk, halsizlik, sık sık grip nezle olmak ve cildin hassaslaşması’ olarak anlatılırken, Prof. Dr. Pehlivan şu önerilerde bulunuyor;

“Genel olarak ilk refleksimiz vitamin takviyeleri almaktır ancak yeterli ve dengeli beslenmeye çalışmak yapmamız gerekenlerin başında yer alıyor. Dinlenme, yeterli uykunun ve egzersiz sorunlarımızı büyük ölçüde çözebileceği unutulmamalı. Yeterli uyku ve egzersiz, hormonların düzgün salınımını sağlayıp koruyucu olacaktır.”

Alternatif uyarısı

Kitabında kanser tedavisinde hastaların yüzde 50-60’ının radyoterapi ve kemoterapilerinin yanı sıra değişik bitki ve besinler kullandığını belirtirten Prof. Dr. Pehlivan, “Tedavi sırasında kullandığımız bitkisel ilaçlar bağışıklık sistemimizi baskılayabilir. Kullanılan kemoterapi ilaçları ile etkileşerek onların performansını artırabilir ya da yavaşlatabilir. Kan değerlerini  baskılayabilir, karaciğer enzimlerini yükseltebilir. Onkologla işbirliğinden uzak duran, etkisi kanıtsız, riskleri kanıtlı tedaviyi öneren, fiyatı yararından fazla tedavilerden uzak durun.”

Yazarlar