Gündem 51 yıl önce idam edilmişlerdi: Üç fidan bugün anılıyor

51 yıl önce idam edilmişlerdi: Üç fidan bugün anılıyor

06.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

68 kuşağının gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 51 yıl önce bugün Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi. Üç fidan, bugün yapılacak etkinliklerle anılacak.

51 yıl önce idam edilmişlerdi: Üç fidan bugün anılıyor

60’lı yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devrimci gençlik hareketleri yaşandı. Emperyalizme karşı kitlesel eylemler büyük ses getirdi. Bu eylemlere öncülük eden gençlik liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 16 Temmuz 1971’de başlayan davada yargılanarak idam cezasına çarptırıldı. Mahkemenin verdiği idam kararı Meclis’te 10 Mart 1972 tarihinde oylandı. Meclis tutanaklarına göre, 450 üyeli TBMM’de oylamaya 323 milletvekili katıldı. 273 “evet”e karşı 48 “hayır” oyu ile idam cezasının onaylandığı belirtiliyor. Henüz yirmili yaşlarda olan üç gençlik önderi, 6 Mayıs 1972’de Ulucanlar Cezaevi’nde sabaha karşı kurulan darağaçlarına asılarak idam edildi.

Haberin Devamı

Reddettiler

Üç fidanın avukatı ve olayların en önemli tanıklarından Halit Çelenk, dönemin Başbakanı Nihat Erim’in yaptığı “pişmanlık” çağrısını Gezmiş ve arkadaşlarının reddettiğini açıklamıştı. Çelenk, infazı anlattığı anılarında, çift düğüm kullanılması nedeniyle Deniz Gezmiş’in yağlı ilmekte 25 dakika can çekiştiğini, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın infazında düğüm sayısının teke indirildiğini söylemişti.

Anma töreni

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 51. yıl dönümünde bugün Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabirleri başında anılacak. Anma töreni saat 12.00’de başlayacak.