Gündem 6 ölü, 81 yaralı

6 ölü, 81 yaralı

14.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul, Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde dün 16.20 sıralarında patlama meydana geldi. Bir kadın tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

6 ölü, 81 yaralı

Çiğdem Yılmaz - Elif Altın - Gülden Çoktan / İstanbul’un en kalabalık noktalarından biri olan Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde dün saat 16.20 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Bir kadın tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırının yol açtığı patlamada 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. 

Haberin Devamı

Hem pazar günü hem de havanın sıcak olması dolayısıyla oldukça kalabalık olan İstiklal Caddesi’nde büyük bir gürültüye neden olan patlamada adeta can pazarı yaşandı. Birçok kişi panikle çevre mağazalara sığındı. Patlamanın ardından bölge ikinci bir patlama ihtimaline karşı boşaltıldı. Yaya trafiğine kapatılan İstiklal Caddesi boşaltıldı.

Şüpheli bir kadın

İstiklal’deki güvenlik kameralarından yapılan ilk tespite göre kimliği henüz belirlenemeyen bir kadın 16.13 sıralarında patlamanın meydana geldiği yere bir çanta ya da poşet bırakıp uzaklaştı. Yedi dakika sonra ise patlama meydana geldi. Başka bir kamera görüntüsünde ise, 16.13’te bir kadın olduğu değerlendirilen bir kişi gelerek banka çanta ya da poşet bıraktı. Şüpheli kişi, bombayı koyduktan sonra uzaklaştı. Çanta bir süre bankta sahipsiz kaldı. Yedi dakika sonra ise patlama gerçekleşti. Patlamanın şüphelisi olarak bu kadın gösteriliyor.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

Patlamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, 8 Cumhuriyet Savcısı ve 2 başsavcıvekilinin görevlendirildiği bildirildi. RTÜK de patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstiklal Caddesi’nde yaptığı açıklamada “Şu an itibariyle kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu bu kavşakta oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz, şu ana kadar elde edilen bilgiler çerçevesinde. Tüm kamera görüntüleri inceleniyor, tanıklarla görüşülüyor, gerekli değerlendirmeler yapılıyor” diye konuştu. 

Acilde endişeli bekleyiş

Yaralıların çoğu, cadde yakınındaki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil serviste bekleyen Fatma Meydan, iki oğlu, gelini ve torununun patlama sırasında İstiklal Caddesi’nde olduğunu belirterek, “Üç gün önce Adana’dan kız kardeşimin evine geldik. İki oğlum, gelinim ve torunum yarın döneceğiz diye bugün Taksim’e geldiler. Büyük oğlum Yasin Meydan’ı gördük, yaralı ama diğerlerinden haber yok. Bekliyoruz” dedi.

 Acilde bekleyen Yunus Aktaş ise 15 yaşındaki erkek kardeşi Murat Aktaş’ın patlama sırasında Taksim’de olduğunu ancak hala haber alamadığını belirterek sinir krizi geçirdi. Hastane kayıtlarında Murat Aktaş’ın ismine rastlanmazken, ağabey Aktaş, “Üzerinde kimlik yoktu. Yanında başka bir arkadaşı daha vardı, ona da ulaşamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralıların durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Patlamada yaralanan 81 kişiden 39’u tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. Yatırılarak tedavi edilen 42 hastadan 5’i halen yoğun bakımdadır, 2’sinin durumu ciddiyet gösteriyor. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Bakanlık çalışanı ve kızı yaşamını yitirdi

Bombalı saldırıda hayatını kaybedenler arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanı ile kızının da olduğu belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “İstanbul’daki hain saldırıda çalışma arkadaşımız Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’i kaybettik. Bir baba ve kızının hayatını kaybetmesine neden olan bu kalleş saldırıyı lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

6 ölü, 81 yaralı

Yaralılardan biri 7 aylık bebek

İstiklal Caddesi’ndeki saldırıda C4 güçlendirilmiş parça tesirli zaman ayarlı bomba kullanıldığı öğrenildi. Yaralanan 81 kişi arasında 2’si Suriye, 1’i Rus, 1’i Sırp, 1’i Faslı olmak üzere yabancı uyruklu turistler ve 7 aylık bir bebeğin olduğu belirtildi. Patlamanın gerçekleştiği yerde de bir bebek arabası bulunduğu görüldü. - FERİT ZENGİN

‘Hepimiz bir yere savrulduk’

İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi hem tatil günü olması hem maç hem de havanın güzel olması nedeniyle oldukça kalabalıktı. Patlamayla paniğin yaşandığı caddede vatandaşların bazıları mağazalara sığındı bazıları panikle kaçtı. Ülker Kılıç ve Doğan Kılıç çifti de patlamanın olduğu sırada olay yerinden geçiyordu. Doğan Kılıç, olay anıyla ilgili şunları söyledi:

“Dört kişi Galatasaray’a doğru yürüyorduk, birden bir patlama oldu. Patlamayla birlikte hepimiz bir yere savrulduk. Eşim Ülker Kılıç ve diğer iki arkadaşım yaralandı. Eşim ambulansa bindirildiği sırada yüzünden kanlar akıyordu. Bende ise duyma kaybı oldu, şu anda da az duyuyorum. Arkadaşlarımızın tedavisi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde devam ediyor. Oraya gittiğimizde eşimin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildiğini söylediler ama burada da olup olmadığını bilmiyoruz. Saatlerdir nerede olduğuna dair bir fikrimiz yok. Patlama sırasında telefonu ve çantası da savrulmuştu. Yanında ne telefonu ne de kimliği var.”

Haberin Devamı

Şüpheli aranıyor

Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre kamuflaj ve bot giyimli kadının saldırının şüphelisi olduğu değerlendiriliyor. Güvenlik güçleri, şüpheliyi yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

6 ölü, 81 yaralı

Bozdağ: Fail 45 dakika boyunca bankta oturdu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bombalı saldırıya ilişkin bilgiler paylaştı. Bozdağ, saldırının faili kadının bankta 45 dakika kadar oturduğunu, kalktıktan kısa bir süre sonra da bıraktığı çantanın infilak ettiğini açıkladı. Bozdağ, “Şu anda o kadınla ilgili tüm veriler inceleniyor. Henüz ismi belli değil. Bütün kayıtlar takip ediliyor, bir takım arkadaşlarımız peşindeler. Bir terör eylemi olduğu değerlendiriliyor. Hangi terör örgütü olduğu yapılan araştırmalar sonucu belli olacak. Olay yerinde parçalar dışında kanaat getirecek bir veri yok” dedi.

Provokatif paylaşımlara işlem

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Soruşturmaları Bürosu patlamaya ilişkin sosyal medya hesaplarından yapılan olumsuz paylaşımlara ilişkin soruşturma başlattığını duyurdu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da saldırı ile ilgili “Provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 25 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili makamlara gönderilmiştir” denildi. -ANKARA Milliyet

Sosyal medyaya bant daraltma uygulaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Taksim’de meydana gelen patlama sonrası sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu. Edinilen bilgiye göre, patlama sonrası ortaya çıkan basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine BTK tarafından ülke geneli sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı. -ANKARA İHA