Gündem 7 aday başkanlık için yarışacak

7 aday başkanlık için yarışacak

15.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Iİstanbul genelinde 52 bin avukatın üye olduğu İstanbul Barosu’nun Genel Kurulu, 16-17 Ekim’de gerçekleştirilecek. İstanbul Baro Başkanlığı için yarışacak yedi aday avukat, vaatlerini Milliyet’e anlattı...

7 aday başkanlık için yarışacak

ELİF ALTIN İstanbul - İstanbul genelinde 52 bin avukatın üye olduğu İstanbul Barosu’nun Genel Kurulu 16-17 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Yasal olarak iki yılda bir yapılması gereken genel kurul, geçtiğimiz yıl Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenmiş ve 2020 yılının genel kurulunun 2021 yılı Ekim ayında yapılması kararlaştırılmıştı. Bu haftasonu yapılacak Genel Kurul seçimlerinde yedi avukatlık grubunun başkan adayı İstanbul Barosu Başkanlığı için yarışacak. İstanbul Baro Başkanlığı’na aday olan yedi avukat, Milliyet’e konuşarak vaatlerini anlattı.

Haberin Devamı

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Demokrasi için mücadele’

İstanbul Barosu Başkanı ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Başkanı Mehmet Durakoğlu: “Hukuk mücadelesi kadar demokrasi mücadelesi içerisinde olmaya ve insan hakları ihlallerine karşı durmaya devam edeceğiz. Anayasa çalışmalarının hızlanacağı gözetildiğinde, baronun bu çalışmalarda rol alması kaçınılmazdır. Mesleğin niteliğini artıracak projelere devam edeceğiz. Yapay zeka gibi gerçeklerin mesleği götüreceği alanda oluşabilecek değişikliklerin meslektaşlarımıza yansıtılması ve o değişimlere kolay entegre olmalarını sağlayacak projelere devam edeceğiz.”

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Ücretler düzenlenecek’

Önce İlke Yeniden Yükseliş Hareketi’nden avukat Hasan Kılıç: “Çözüm kurulları kuracağız. Yeni iş alanları yaratılması, bağlı çalışan avukatlar ve stajyer avukatlar için alt limit maaş tarifesinin belirlenmesi gibi çok sayıda projemiz mevcut ve bunları gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Ücretlerin artışı, asgari ücret seviyesine çekilmesi, uzun süren davalarda yeni kaynakların yaratılması ve ek ücret ödenmesi gibi sorunları çözmemiz gerekiyor. Avukatlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Ortak Avukat Sistemi’

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’ndan Kaptan Yılmaz: “Etkin Baro meclislerinin oluşturulmasını gerekli görmekteyiz. CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesinin altında olması kabul edilemez. Belirli kıdemi dolduran bağlı çalışan avukatların, çalıştıkları ofislerde (alt limitleri belirlenen pay oranlarında) emeklerinin karşılığını alabildikleri ve bağımız çalışabilecekleri ‘Ortak Avukat Sistemi’ne geçilmesi gerektiğini savunuyoruz. Avukat yanı stajına usul getireceğiz. Stajın yapılış biçimini düzenleyeceğiz.”

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Soruna çözüm anahtarı’

Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Akın Yazıcıoğlu: “Barolar ve savunma bölündü. Mesleğin sorunları devasa boyuta ulaştı. Biz tüm soruların çözümünün elimizde olduğu iddiasında değiliz. Ama sorunları çözebilecek bir anahtara sahibiz; daha çok demokrasi, daha çok katılım, şeffaflık, cesaret ve hakkın özneleri ile birlikte mücadele. Baroyu demokratik, katılımcı ve şeffaf bir zeminde yeniden güçlendirecek, avukatın saygınlığını ve savunmanın bağımsızlığını savunacak, halkın hak arama mücadelesinin sesi ve güvencesi olacağız.”

Haberin Devamı

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Eşitlikçi bir baro’

Özgürlükçü Avukatlar Grubu’ndan Başkan adayı avukat Sezin Uçar: “İstanbul Barosu’nda hiç kadın başkan yok. Cins eşitlikçi, özgürlükçü ve demokrat bir baro için adayız. Genç ve işçi avukatlar çok büyük sorunlar yaşıyor. Meslektaşlarımız intihar ediyor. İşçi avukatların ve genç avukatların yönettiği bir baro istiyoruz. Avukatlık yasasının demokratikleştirilmesini istiyoruz. Kadın avukatların meslektaşları tarafından maruz kaldıkları ayrımcılığı ortadan kaldırmak için etkin bir disiplin ile bu yönetmeliği oluşturacağız.”

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Baroda şeffaflık’

Avukat Hakları Grubu’ndan avukat Gökhan Ahi: “En önemli vaadlerimizden biri baroda şeffaflığı sağlamak. Seçildiğimiz takdirde bizden sonra en çok oyu alan ikinci grup tarafından denetlenmeyi uygun görüyoruz. 51 bin avukat hakkında kapalı kapılar ardında karar verilmesini uygun görmediğimiz için her yönetim kurulu toplantısı sonrası videolar ile yönetim kurulu kararlarının paylaşılmasını vaadediyoruz. Yine bir ilk olarak Yönetim Kurulu Genç Temsilci Adayları ile 0-5 yıl kıdeme sahip avukatın da yönetimde söz sahibi olması adına onlara yer verdik.”

Haberin Devamı

7 aday başkanlık için yarışacak

‘Hukuku önceleyeceğiz’

Bağımsız Avukatlar Grubu’ndan avukat Şadi Çarsancaklı: “Hukuku önceleyen ve günlük politik kavgaları değil avukatı ve avukatlık mesleğini iş edinen, böylelikle 52 bin 49 avukatın gücünü kendinde toplayan bir baro Bağımsız Avukatlar ile mümkün olabilecektir. Yargı işleyişine müdahil olan bir baro Bağımsız Avukatlar ile mümkün olabilecektir. Avukatlık mesleğine uygun bir maaş ve yapılan işten alınan prim bağlı çalışan avukatın yaptığı işe yabancılaşmaması ve meslek onurunu gereğince yaşamanın olmazsa olmaz koşuludur.”