Gündem 9 askeri şehit eden PKK saldırısında 60 kilo patlayıcı kullanılmış

9 askeri şehit eden PKK saldırısında 60 kilo patlayıcı kullanılmış

04.09.2008 - 10:59 | Son Güncellenme:

Erzincan'da 9 askerin şehit olduğu bombalı saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmada önemli bilgilere ulaşıldı.

9 askeri şehit eden PKK saldırısında 60 kilo patlayıcı kullanılmış

ERZİNCAN'ın Kemah İlçesi'ne bağlı Olukpınar Köyü yakınlarında 9 askerin şehit olduğu bombalı saldırıda PKK'lı teröristlerin 60 kilo patlayıcı kullandığı ortaya çıktı. Saldırı talimatını bir süre önce Kuzey Irak'tan Diyarbakır'ın kırsal kesimine gönderilen 'Hakkı' kod adlı İskan Akyüz'ün verdiği, saldırıyı yapan grubun başında ise, PKK'lı teröristler 'Azat Siser' kod adlı Ekrem Güney ile 'Yaşar' kod adlı Yusuf Şek'in olduğu belirlendi.

Kemah'ta 11 Ağustos tarihinde Kurmay Yarbay Miktad Şamdancı ile jandarma uzman çavuşlar Selim Kabakaş ve Gökhan Kuvat, erler Barış Demir, Adem Bilaloğlu, Aydın Ener, Murat Atsen, Abdurrahman Polat, Önder Muratoğlu'nun şehit olduğu, Jandarma Yüzbaşı Yılmaz Tankül ile er Ali Üzüm ağır yaralandığı askeri araca düzenlenen uzaktan kumandalı bombalı saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında önemli bilgiler elde edildi. Saldırı ile ilgili düzenlenen eylem evrakına göre, askeri aracın hareket halindeyken 'Aselsan Kobra' marka el telsizinden gönderilen sinyaller sonucu köprü yakınına yerleştirilen patlayıcı düzeneğinin harekete geçirilmesiyle patlamanın meydana geldiği, patlayıcının 'RDX' maddesi destekli 'A-4' ve 'C-4' tipi plastik patlayıcı karışımı olup, 2 katı yağ tenekesine yerleştirildiği, ayrıca tahrip gücünü artırmak için şeker, çivi, metal artıkları, amonyum-nitrat, potasyum-klorat maddesi kullanıldığı ve yaklaşık 60 kilo civarında olduğu belirlendi.

Saldırı ile ilgili eylem talimatını bir süre önce Diyarbakır'ın kırsal kesbimine gönderilen ve bölgede olduğu belirlenen 'Hakkı' kod adlı İskan Akyüz'ün verdiği belirlendi. PKK'nın 'kuzey saha' olarak adlandırdığı Diyarbakır, Bingöl, Bitlis, Batman, Erzurum, Erzincan, Elazığ'ın kırsal kesiminde yaklaşık 600 PKK'lının sorumlusu olan İskan Akyüz'ün örgütün 20 yıldan bu yana dağ kadrosundaki önemli isimlerinden biri olduğu ve geçen yılın Mart ayında Kuzey Irak'tan bölgeye gönderildiği tespit edildi.

İskan Akyüz'ün 2001-2006 yılları arasında Şırnak'taki Küpeli Dağı sorumlusu olarak 'Ape Hüseyin' kod adlı Kadri Çelik'in yardımcılığını yaptığı, geçen yıl öldürülen 'Adil Biliki' kod adlı Ramazan Aybi'nin Küpeli Dağı sorumlusu olması üzerine Suriyeli 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin'in talimatıyla Diyarbakır kırsalına gönderildiği belirlendi. Mardin nüfusuna kayıtlı 41 yaşındaki İskan Akyüz'ün Küpeli Dağı'ndaki teröristlerden sorumlu iken Batman kent merkezinde 3 yıl önce 5 polisin şehit edilmesi talimatını verdiği bildirildi.

Kemah'ta düzenlenen saldırı ile ilgili talimatı İskan Akyüz'ün verdiği belirlenirken, eylemi organize eden PKK'lı teröristlerin Batman nüfusuna kayıtlı Erzurum-Erzincan bölge sorumlusu 'Azat-Siser' kod adlı Ekrem Güney ile yardımcısı olan Iğdır'ın Aralık İlçesi nüfusuna kayıtlı 'Yaşar' kod adlı Yusuf Şek olduğu ortaya çıktı.