Gündem 9 bin yıllık Çatalhöyük İstiklal Caddesi’nde

9 bin yıllık Çatalhöyük İstiklal Caddesi’nde

23.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılında önceki gün İstanbul’da bir sergi açtı. Sergi 25 Ekim’e kadar gezilebilir

9 bin yıllık Çatalhöyük İstiklal Caddesi’nde

İstiklal Caddesi’nde yer alan ANAMED, yeni sergisi ‘Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük’ ile 9 bin yıllık tarihe sahip yerleşmenin arkeolojik çalışmalarının bilinmeyen yanlarını ziyaretçilerle buluşturuyor. 1993 yılında Ian Hodder başkanlığında yürütülen Çatalhöyük kazı çalışması ve araştırmaları interaktif sergileme teknikleriyle Duygu Tarkan’ın küratörlüğünde izleyiciye aktarılıyor.

Haberin Devamı

Çatalhöyük’e yolculuk

Sergide, Çatalhöyük Araştırma Projesi tarafından bilimsel çalışmaların anlatımında üç boyutlu modellemeyle üretilen seçili buluntulara yer veriliyor. Tarihe ışık tutan buluntuların yanı sıra kazı alanlarında girilemeyen noktaların detaylarının incelendiği lazer tarama görüntüleri de bulunuyor. Sergide kullanılan sanal gerçeklik teknolojisi (VR) ile ziyaretçiler bin yıllar öncesinde Çatalhöyük yerleşmesinde bir yolculuğa çıkıyor. Oluşturulan obje duvarında ise izleyiciler alacakları çeşitli objeleri ekranlara yerleştirerek bunları yakından inceleme fırsatı da yakalıyor. Ian Hodder’ın sosyal medyada seçilen 7 soruyu cevapladığı bir bölüm de arkeoloji meraklılarını sergide bekliyor.

Haberin Devamı

Sergide, malanın toprağa değdiği andan, buluntuların ortaya çıkarılmasına, kayıt ve hazırlık çalışmalarından laboratuarlardaki analizlere ve verinin bilgiye dönüştüğü yayın sürecine kadar tüm araştırma adımlarına tanıklık ediliyor. Geçmişten günümüze yaşanan tüm gelişmeler fotoğrafçılar Ayfer Bartu ve Can Candan’ın çektiği fotoğraflar aracılığıyla görülebiliyor. Bugüne kadar yayımlanmış 500’den fazla makale ve kitap ise ANAMED Kütüphanesi’nde.

Anadolu’da bulunan neolitik döneme ait ilk yerleşim olan Çatalhöyük’ün tarihinin MÖ 7100’lü yıllara dayandığı düşünülüyor. Araştırmalar, en kalabalık olduğu dönemde 3000 ila 8000 kişinin burada yaşayıp, öldüğünü ortaya koyuyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Duygu Tarkan, 25 yıl içerisinde, bölgenin sadece yüzde 7’sini kazdıklarını vurgulayarak, “Serginin amacı, Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin metodolojisini, arkeologları ve çalışma yöntemlerini ortaya koymak. Projenin gelişimini gösterebilmek, eserleri meydana getiren arkeologlara ve araştırmacılara odaklanmak istedik. Çünkü bizim projemiz bitiyor ama Çatalhöyük orada durmaya devam edecek” dedi. Sergi, 25 Ekim tarihine kadar Beyoğlu’nda, ANAMED’de izleyicilerini bekliyor.

9 bin yıllık Çatalhöyük İstiklal Caddesi’nde