Gündem 9 tanıktan 4’ü ifade vermeyi kabul etmedi

9 tanıktan 4’ü ifade vermeyi kabul etmedi

12.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

4 bakan hakkında kurulan komisyonda 4 kişi tanıklıktan çekilme hakkını kullandı. Yanlış adrese tebligat yapıldığı için eski emniyet müdürü İnce komisyona gelemedi.

9 tanıktan 4’ü ifade vermeyi kabul etmedi

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında bir önceki kavgalı toplantısında belirlediği isimleri dinlemek üzere dün saat 15.30’da toplandı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantı sırasında, komisyonun çevresinde jammerler çalıştırılarak iletişim engellemesi yapıldı. Rıza Sarraf’ın müdahalesiyle görevinden sürüldüğü iddia edilen Fatih eski Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce’nin ise yanlış adrese tebligat yapılması nedeniyle komisyona gelemediği öğrenildi.
Tanıklardan Çağlayan’ın kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan, oğlu Salih Kaan Çağlayan, Özel Kalem Müdürü Onur Kaya ile Güler’in danışmanı Barış Kıranta CMK uyarınca “tanıklıktan çekilme hakkını” kullanarak ifade vermeyi kabul etmedi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ise komisyona yanlışlıkla davet edildiği ortaya çıktı. 17 Aralık soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik operasyonda ilk etapta gözaltına alınan ancak ardından hakkında takipsizlik kararı verilen Demir’in önceki toplantıda tanık olarak dinlenmesi benimsendikten sonra Köylü, kendi önerdiği bu ismin tanık olamayacağını tespit etti.

‘Yanlışlıkla çağırdık’
Bunun üzerine Demir’i arayan Köylü, “Size yanlışlıkla davet geldi. Tanıklığınızdan vazgeçiyoruz” dedi. Ancak Demir, isminin basına yansıdığı belirterek, “Meclis’e gelmezsem şimdi yanlış anlaşılır” karşılığını verdi. Demir, Köylü tarafından “Sizin bizim olayımızla ilginiz yok” diye uyarıldı. Bunun üzerine Demir bir süre komisyon üyeleriyle sohbet etti. Tutanak dışı yapılan sohbet sırasında bazı muhalefet partili üyelerin Demir’den Sulukule projesiyle ilgili bilgi aldıkları öğrenildi.
Komisyon bu nedenle dün çağırdığı isimlerden sadece Çağlayan’ın koruması, Gümrüt ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Bayraktar’ın danışmanı Sadık Soylu ile eski Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’ı dinleyebildi.

‘Saatten haberim yok’
Edinilen bilgiye göre Soylu, “Sayın Bayraktar’ın 20 yıldır yanında çalışıyorum. Düzenlenen bir komploydu” dedi.
Çağlayan’ın korumasının ise “Olağan prosedürü yerine getirdik. ‘Bir hediye paketi var, alınacak’ dediler. Kıymetli bir şey olduğunu söylediler. Saat olduğunu bilmiyordum. Havaalanından alıp getirdim” bilgisini verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

‘17 Aralık’ sanıkları hâkim karşısında

17 Aralık soruşturması kapsamında açılan tek davada sanıklar dün ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 21 sanıklı duruşmaya 16 sanık ve avukatlar katıldı. Yapılan kimlik tespitlerinin ardından söz alan avukat Hikmet Çarboğa, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında savcı Ekrem Aydıner’in bazı şüpheliler için iki ayrı takipsizlik kararı verdiğini belirtti ve aynı delillerle tutuklanan sanıkların beraatini talep etti. Taleplerin reddedilmesinin ardından sanık savunmalarıyla devam eden duruşma bugüne ertelendi. (DAMLA GÜLER / İstanbul)