Gündem 90 savcının görev yeri değiştirildi

90 savcının görev yeri değiştirildi

30.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önce esaslı bir görev değişikliği yapacağını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu, 90 savcının yerini değiştirdi. Salihoğlu, ayrıca dinleme ve takip için büro kurdu

90 savcının görev yeri değiştirildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu, 90 savcının yerini değiştirdi. 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Mustafa Erol başka görevlere atandı. Salihoğlu ayrıca adliye içerisindeki tüm telefon dinleme, teknik ve fiziki takipten sorumlu olacak Teknik Büro kurdu.
Hadi Salihoğlu, geçtiğimiz cuma günü basın mensuplarıyla bir araya gelmiş ve “Adliyede yeni döneme hazır olun. İlk yapacağımız şey ana çatıyı kurmak. Esaslı bir görev değişikliği yapacağım. Derler ya buraya geldiğimiz bir belli olsun!” ifadelerini kullanmıştı.
Başsavcı Salihoğlu, dün İstanbul Adliyesi’nde Teknik Büro adı altında yeni bir başsavcıvekilliği oluşturulurdu. Başına Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın getirildiği birim adliye içerisindeki tüm telefon dinleme, teknik ve fiziki takipten sorumlu olacak. Soruşturma savcısı teknik ve fiziki takip istemini Teknik Büro’ya iletecek ve gerekçelerini de açıklayacak. Talebin uygun olup olmadığına Teknik Büro’da görevli savcı karar verecek.

İki büro kapatıldı
Salihoğlu, Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Soruşturma Bürosu ile Malvarlığına Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu’nu da kapatarak bu iki büroyu Genel Soruşturma Bürosu adı altında birleştirdi. Yeni talimata göre, eski Başsavvcıvekili Ali Güngör’ün başında bulunduğu Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, eski Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün başında bulunduğu Kaçakçılık-Nakrotik Suçlar Soruşturma Bürosu ve eski Başsavcıvekili Fikret Seçen’in başında bulunduğu Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu da “Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu” adı altında birleştirilmesine karar verdi.
Salihoğlu, bürolara gelen evraklardan “örgütlü suç kapsamında” olan evrakların da doğrudan savcılara gitmesini de yasakladı. Yeni talimata göre evraklar önce ilgili Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından incelenecek. Bürodaki cumhuriyet savcısına bizzat başsavcıvekili tarafından verilecek.
İstanbul Adliyesi’ni veya genel anlamda yargıyı ilgilendiren önemli olaylarla ilgili haberlerin takip edilmesini isteyen Salihoğlu, haberlerin Cumhuriyet Başsavcıvekili’ne ve kendisine bildirilmesini istedi.

90 savcı yer değiştirdi
Başsavcı Salihoğlu, adliyede görev yapan 193 savcıdan 90’ının da yerini değiştirdi. Bu kapsamda kamuoyunda “17 Aralık” soruşturması olarak bilinen, bakan çocukları ile işadamı Reza Zarrab’ın da tutuklandığı soruşturmayı yürüten savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Mustafa Erol dosyadan alındı. Kara, 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görevlendirilirken, Yüzgeç 1. Çocuk Mahkemesi duruşma savcısı oldu. Yeni görevlendirme ile Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma savcısı Hüseyin Kaplan, 40 Asliye Ceza Mahkemesi’ne duruşma savcısı olarak atanırken yerine Savcı Naci Kanık getirildi. Ergenekon davası duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş, ise ek görev verilerek, noter ve icra müdürlüğü denetimi işlerinde de görevlendirildi.

Haberin Devamı

Zarrab’ın malvarlığına tedbir kararına itiraz
17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın malvarlığına uygulanan tedbir kararı da kaldırıldı. Nöbetçi İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi, “hukuksuz” olduğu gerekçesiyle mal varlığına tedbir kararının kaldırılmasına hükmetti. Mahkemenin bu kararını, soruşturma dosyasında yer alan delillerle tedbir kararının uygulanamayacağı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) araştırma raporu alınmadığı gerekçesiyle verdiği kaydedildi. Mahkemenin bu kararına, soruşturmadan dün el çektirilen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın itiraz ettiği öğrenildi.