Gündem 900 yazardan Amazon’a rest

900 yazardan Amazon’a rest

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Stephen King ve Paul Auster’in de olduğu 900 yazar site aleyhine kampanya başlattı... Douglas Preston öncülüğündeki grup, sitenin yayınevleri üzerindeki baskısını eleştiriyor

900 yazardan Amazon’a rest

Online alışveriş devi Amazon’un yayınevlerini kendi koşullarıyla anlaşmaya zorlamasına yönelik ‘taktik’ler yürütmesinin ardından ABD’deki yazarlar siteyi protesto etme kararı aldı.
Aralarında Stephen King, Donna Tartt, Paul Auster, John Grisham ve James Patterson’ın da olduğu 900 yazar, Douglas Preston önderliğinde bir araya gelerek amazon.com aleyhine protesto kampanyası başlattı.

‘Zorbalık’ denmişti

ABD’nin en büyük 4’üncü yayınevi olan Hachette ile e-kitap konusunda yürüttüğü görüşmeler sırasında kasıtlı olarak yayınevinin kitaplarının gönderilmesini yavaşlatan ve ön siparişleri önleyen Amazon’un hareketi ‘zorbalık’ olarak nitelendirilmişti. Protestonun öncüsü Preston, “Biz, Amazon’a karşı değiliz. Kitap satmasını, kâr etmesini isteriz. Karşı çıktığımız nokta, sırf avantaj sağlamak uğruna anlaşmazlıkla ilgisi bulunmayan yazarlara zarar vermesi” dedi.
Amazon’dan konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken biz de yayıncılık dünyasındaki bu tekelleşmenin karşısında yazarların ne düşündüğünü sorduk...

‘Tekelleşme tehlikeli’
n Buket Uzuner: Amazon, benim de hem basılı hem de e-kitap müşterisi olduğum bir kitapçı. Benim kuşağım için önemli bir yeri var çünkü o dönemde biz kitaba hemen ulaşamazdık. Bavullarla yurt dışından kitap taşıdığımız dönemi kıran çok önemli bir hizmet sundu Amazon. Ancak tekelleşme çok tehlikeli. Amazon da bu tekelleşmenin getirdiği bir güç patlaması yaşıyor. Amazon’un bu tavrını yanlış buluyorum.

‘Protesto anlamlı’
n Hakan Bıçakcı: Hangi sektörde ve konuda olursa olsun tekelleşmeden rahatsızlık duyuyorum. Tekelleşen yapı bir noktadan sonra zorbalaşmaya başlıyor çünkü. İnsani duygularını kaybedip kendi çıkarlarını dayatmaya programlanmış bir makineye dönüyor. Amazon protestosunu anlamlı buluyorum bu nedenle. Protestonun yazarlar tarafından yapılması daha da anlamlı. “Bizim ürettiklerimiz üzerinden böyle bir dayatmaya gidemezsin” demişler.

‘Sisteme karşı olmalı’
n Müge İplikçi: Dünyanın neresinde olursa olsun kitabın metalaştırılması gerçeğiyle karşı karşıyayız. Sadece kitap mı? Yazarın da itildiği yer, aynısı. Elbette bunun sonrasında da sormamız gereken şudur: Sanat ve edebiyat kimin güdümündedir? Kitle kültürü kimin tekeli altındadır? Bu kültürün hemen her şeyi yönetmesine kim, ne şekilde karar, onay ve izin veriyor? Amazon’a değil, sistemin işleyişine karşı olmak gerekiyor.