Gündem Metrobüs kazasının nedeni belli oldu! Saniyeler önce şoförün sözleri dikkat çekti

Metrobüs kazasının nedeni belli oldu! Saniyeler önce şoförün sözleri dikkat çekti

10.09.2022 - 11:45 | Son Güncellenme:

Dün akşam Avcılar'da meydana gelen metrbüs kazasıyla ilgili son bilgiler gelmeye devam ederken CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Öte yandan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da kazanın nedenini açıkladı.

Avcılar'da dün akşam iki metrobüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 99 kişi yaralandı. Yaralılardan ikisinin metrobüslerin sürücüleri olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Metrobüsteki görgü tanıklarının ifadesini alan polis, Küçükçekmece yönünden gelen metrobüsün sürücüsü Mahsun K.'nin fenalaştığını belirledi. Kalp krizi şüphesi bulunan sürücünün karşı yöne geçerek Levent T.'nin kullandığı araca çarptığı kaydedildi. 

DAKİKALARCA YOL YÜRÜDÜLER

Kaza nedeniyle metrobüs ve otobüs duraklarında yoğunluk oluşurken, yaklaşık 2 saat ulaşım sağlanamadı. Kaza sonrası yolcular metrobüsten inerek yürüdü. Yürüyenler nedeniyle D-100 Karayolu'nda trafik akışı bazı noktalarda durdu.

Yürüyen bir yolcu, “Kalabalığı görüyorsunuz. Acayip bir yoğunluk var. İnsanları otobüslerden dışarı çıkarmıyorlar. Tehlikeli olduğu için. Sefaköy'den beri yürüyorum. 2 kilometreye yakındır yürüyorum" dedi. 2 buçuk saattir yolda olduğunu söyleyen bir başka kişi de, “2 buçuk saattir yoldayım. Yol açık dediler. Ancak buraya kadar gelebildik. Beşyol'dayım ileriye gidermiyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Metrobüs kazasının nedeni belli oldu Saniyeler önce şoförün sözleri dikkat çekti

TOZ BULUTU VE DUMANLAR YÜKSELDİ

Kazanın hemen saniyeler sonrası cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerde toz ve dumanın yükseldiği görülüyor. Çevredekilerin de ambulans çağırma çabasında olduğu duyuluyor.

Bir diğer görüntü de ise, Küçükçekmece yönünden gelen metrobüsün sürücüsü Mahsun K.'nin "Çok kötü oldum, bana ambulans çağırın" dediği duyuluyor.

VALİ YERLİKAYA SON DURUMU PAYLAŞTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kazayla ilgili son durumu paylaştı. 99 yaralıdan 88'nin taburcu olduğu belirten Yerlikaya, 3 yaralının yoğun bakımda olduğunu söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Vali, "Avcılar’da dün meydana gelen metrobüs kazasında yaralanan 99 hemşehrimizden 88’i şükürler olsun taburcu oldu. 3 yaralımızın yoğun bakımda, 8 yaralımızın da serviste takipleri devam ediyor. Yaralı hemşehrilerimize Allah’tan şifa diliyorum." dedi.

Metrobüs kazasının nedeni belli oldu Saniyeler önce şoförün sözleri dikkat çekti

FLORYA'DA METROBÜS BOZULDU

Dünkü kazanın şoku atlatılmazken bugün de saat 13.45'te Florya'da Söğütlüçeşme'ye doğru giden metrobüs arızalanarak yoluna devam edemedi. Arıza nedeniyle metrobüs seferleri tek yönden yapıldı. Metrobüste bulunan çok sayıda kişi yolda kaldı. Araçtan inen yolculardan bazıları yürümek zorunda kalırken, bazıları ise yol kenarında bekledi.

KAZANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Ekrem İmamoğlu, Avcılar'da 99 kişinin yaralandığı metrobüs kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, "Saat 18.30 sıralarında 100 bini aşan insan yolculuk yapıyor. Burada kaza meydana geldi. Yaptığımız incelemelerde birlikte 18.30'da oluşan bu kaza 2 saat içerisinde ekiplerimizin hızlı müdahalesiyle ulaşıma açıldı" dedi.

Haberin Devamı

Ekrem İmamoğlu kazanın oluş nedenini ise "Kazanın kayıtlarından ve elde ettiğimiz görüntülerden ve ses kaydından ortaya çıkıyor ki şoförün feryat ederek, kötü oluyorum, ambulans çağırın diyerek aslında bir baygınlık geçirdiğini ve otobüsün direksiyonunun yan şeride doğru kayarak kafa kafaya çarpışmasına vesile olduğunu ifade etmek isterim" şeklinde açıkladı.

İmamoğlu, "117'ye yakın insan hastaneye sevk edildi. Şu an itibaren hastanede 10'un biraz üzerinde insanın hastanede kaldığını söyleyebilirim. Yaralı sayısı 10 civarında. Ameliyat görünen hastamız şu an için bize ulaşmadı. 2 hastamız ameliyat edildi, bunlardan ikisi de şoförlerimiz. Deneyimli şoförlerimiz var. Rahatsızlanan şoförlerimiz 2012'den beri metrobüs hattında çalışan şoförümüz. Rahatsızlık geçirdiği ses kaydından, görüntülerden ortada. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına varıncaya kadar ilgilendiğimiz belirtmek isterim. Ben de vatandaşlarımızı hastanede ziyaret ettim. Eğer ihmal var ise bu konuda hangi mevkide olursa olsun gerekli idari uygulamaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"TRAFİK YOĞUNLUĞU YAŞANDI"

Peki kazayla ilgili başlatılan soruşturmada son durum ne? CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ değerlendirmelerde bulundu. İşte Uludağ'ın kazayla ilgili değerlendirmeleri;

Dün saat 18.38 sıralarında bu kaza meydana gelmişti ve bu kazayla birlikte İstanbul ulaşımının İstanbullular için hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gördük. Neden? Avcılar'da meydana gelen bu metrobüs kazasının ardından Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Bağcılar, Bakırköy hatta Şişli'ye kadar bu metrobüs güzergahında müthiş bir trafik yoğunluğu yaşandı.

Toplu taşıma kelimenin tam anlamıyla durdu. İnsanlar metrobüslerden indi. D-100 Karayolu ve E-5 Karayolu... İnsanlar yollarda yürümeye başladılar. Evine gitmeye çalışan insanlar yollarda yürüdüler ve ulaşım sorunu yaşadılar. Bir anda vatandaşlar yollara düştü ama diğer yandan da baktığınızda ambulanslar, itfaiye ekipleri sıkışan yolcuların kurtarılması olayı; düşünebiliyor musun? 2 metrobüs kaza yapıyor daha sonra duran 2 metrobüs onlara çarpıyor. Bir kazada 99 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Günümüzde savaşlar oluyor. Savaşlarda bile bir günde 99 insan yaralı olmuyor. 99 vatandaş kazada yaralandı ve trafik tamamen durma noktasına gitti.

KRİZ YÖNETİLEBİLDİ Mİ?

Bence yönetilemedi. Neden yönetilemedi? Bence basın bilgilendirmesi yapılamadı. Vatandaş için ne yapacağı anlatılamadı? En son İETT 22.00'den sonra bir açıklama yaptı. "85 vatandaşımız yaralandı ve yaralılar hastanede tedavi görüyor" dedi. Peki vatandaşın ne yapacağı yönde bilgi olmadı.

İstanbul yöneticileri, İstanbul'u yöneten kişiler duruma müdahale edebildi mi? Hayır. Ekrem İmamoğlu da saat 24.00'ten sonra ancak olaya müdahil oldu. 24.00'ten sonra hastane ziyareti yaptı ve yaralılara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Dolayısıyla 18.00'den 23.00'e kadar dilimde İstanbul'da bir trafik kaosu yaşandı. Çünkü Avcılar'da da Haliç'te de Şişli'de de insanlar yollara düştü. Yollarda yürüyerek evlerine gitmeye çalıştılar. Büyük bir kaos yaşandı. Görevi olmayan başka belediyeler de onlar da kendilerince çözüm üretmeye çalıştılar. Araçlar kiralandı, otobüsler kiralandı ve vatandaş bir şekilde evine ulaştırılmaya çalışıldı. Ama bir koordinasyon kopukluğunu görmedik mi, gördük.

Çünkü biz arkadaşlarımızla sahadaydık. O olayın yaşandığı yerdeydik, duraklardaydık. İnsanların o mağduriyetini anbean izledik ve gördük.