Gündem ABD tatbikata F-15’lerle geldi

ABD tatbikata F-15’lerle geldi

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca 2001’den beri her yıl düzenlenen ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ara verilen “Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı” bu yıl tekrar start aldı.

ABD tatbikata  F-15’lerle geldi

ABD tatbikata  F-15’lerle geldi
17 Haziran’da Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda başlayan eğitimin gözlemci günü dün gerçekleştirildi. Anadolu Kartalı’na 450’si yabancı 600’ü yerli olmak üzere ABD ve NATO’nun yanı sıra Azerbaycan, İtalya, Katar, Pakistan, Ürdün, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri’nden binin üzerinde personel katıldı. Tatbikata; Türk Hava Kuvvetleri 31 adet F-16 ve F-4, Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağı (HİK), KC 135 Tanker uçağı (hava ikmal uçağı), CN-235 ve C-130 nakliye uçakları, AS-532 Cougar genel maksat helikopteri ile boy gösterdi.

Haberin Devamı

Yoğun katılım

F-35 savaş uçağıyla eğitime katılacağı ileri sürülen ABD ise, altı adet F-15 ile geldi. ABD’nin bir kargo uçağı ve 70 personelle yoğun katılımı dikkati çekti. Tatbikatın senaryosuna göre, mavi ve kırmızı olarak adlandırılan komşu iki ülke ele alındı. Eğitim esnasında mühimmat kullanılmadı. Eğitimde ülkeler Mavi ülkenin uçakları olarak boy gösterirken, Kırmızı ülke uçakları Türk uçaklarından oluştu. Kırmızı ülke sınırları içinde kalan stratejik ve taktik hedeflere taarruz yaparken, anlık istihbarat ile tespit ettiği hedefleri imha etti. Mavi ülke belirlenen hedeflere taarruz yaptıktan sonra zaiyat vermeden kendi hava sahasına döndü. Mavi ülke tarafından hedef alınan karargah ve komuta kontrol merkezi başta olmak üzere mühimmat depoları, barınaklar, komuta kontrol merkezleri, elektrik santralleri gibi hedefler imha edildi.