Gündem ABD ve Amsterdam'dan, domuz gribine yakalanmış birer yolcuyla geldiler

ABD ve Amsterdam'dan, domuz gribine yakalanmış birer yolcuyla geldiler

01.06.2009 - 15:56 | Son Güncellenme:

.

ABD ve Amsterdamdan, domuz gribine yakalanmış birer yolcuyla geldiler

ABD'nin New York ve Hollanda'nın Amsterdam kentinden gelen, domuz gribine yakalanmış birer yolcu bulunan uçaklarda yolculuk yaptıkları ve Çanakkale'de bulundukları tespit edilen 2'si yabancı uyruklu 6 kişiye, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koruyucu ilaç uygulanmaya başlandı. Yapılan ilk testlerde virüs bulgusuna rastlanmadı.
Türk Hava Yolları'nın (THY) 28 Mayıs 2009 tarihindeki TK002 sefer sayılı uçağı ile New York- İstanbul, 29 Mayıs'ta TK324 sefer sayılı uçağıyla İstanbul- İzmir ve yine 29 Mayıs'ta KLM havayollarının KL1613 sefer sayılı uçağıyla Amsterdam- İstanbul uçuşlarının ardından 2 yolcuda domuz gribi (H1N1) virüsüne rastlandı. Bu iki yolcudan biri İstanbul, diğeri İzmir'de tedaviye alındı. Çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, aynı uçaklardaki yolculardan 6'sının Çanakkale'de bulunduğunu tespit etti. Yolcular sağlık kontrolünden geçirilip, koruyucu ilaç tedavisine başlandı.
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. İlhan Güney, “Yaşadıkları adresler bakanlık tarafından tespit edilen 6 kişi, 5 gün süreyle takip edilecek. 6 yolcuya virüs için koruma amaçlı ilaç uygulasına başlandı. Takibe alınan 6 kişide H1N1 virüsüne ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ancak tedbir amaçlı, rutin ateş ölçümleri, görevlendirilen özel ekip tarafından yapılıyor. Karantina altına alınmayan bu kişiler günlük yaşamlarını sürdürüyorlar. Alınan tedbir şüphe de olsa, hastaları ve çevresindekileri riske atmamak için uygulanıyor” dedi.
Dr. Güney, günlük yaşamda virüse karşı alınabilecek önlemleri anlatırken, “Bu hastalık bir tür grip bulgusu ile baş gösteriyor. Öksürük sırasında, ağız ve burun sıvılarından virüs yayılıyor. Hastanın öksürdüğü sırada zeminlere, trabzan, asansör düğmesi, kapı kolu, masa, sandalye gibi yerlere bulaşan virüs, uzun süre canlı kalabiliyor. Bu bölgelere temasla başka kişilere de bulaşabiliyor. Bunun için ellerimizi sık sık sabunla yıkamalıyız” dedi.