Gündem ABD’den İsrail’e Refah taslağı

ABD’den İsrail’e Refah taslağı 

01.04.2024 - 05:10 | Son Güncellenme:

Bir süredir Refah’a kara harekatını önleme konusunda girişimlerde bulunan Washington’ın, İsrail’e alternatif bir taslak önerdiği bildiriliyor. Bu arada Tel Aviv’in giderek yalnızlaştığı belirtiliyor.

ABD’den İsrail’e Refah taslağı

İsrail’in Hamas’a yönelik operasyonları sürerken, Refah’ta gerçekleştirmeyi planladığı kara harekatını önlemeye çalışan Washington’ın Tel Aviv’e alternatif bir taslak önerdiği bildirildi. 

Haberin Devamı

İsrail’in kamu yayıncısı Kan News’un haberine göre, ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown Jr., İsrail’in Gazze’nin Refah şehrinde yürütmeyi planladığı kara saldırısına alternatif olarak, Washington’un önerisini, geçen hafta yaptıkları görüşmede İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye iletti. Brown Jr., görüşmede, ABD’nin Refah’ta kitlesel sivil kayıplarını “kabul etmeyeceğini” de yineledi. 

Brown’un Washington’ın, Philadelphia Koridoru üzerinden silah kaçakçılığını önlemek için Gazze’nin Mısır sınırının teknolojik gözetleme önlemleriyle güvence altına alınması, Refah’ın izolasyonu, hedefli baskınlar düzenlenmesi ve hedeflenen operasyonların koordinasyonu için ortak kontrol odası oluşturulması gibi maddeleri içeren taslak önerisini özetlediği belirtildi.  

Haberin Devamı

Giderek yalnızlaşıyor 

Öte yandan,  ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde geçen hafta Gazze’de ateşkes talep edilen kararı veto etmemesi, Batı medyasında İsrail’in yalnızlaştığı yönünde yorumlanıyor. 

“Guardian” gazetesi; “İsrail yalnız mı? Müttefiklerin, Gazze savaşının yasallığı ve idaresi hakkındaki endişeleri büyüyor” başlığını kullandığı haberinde, İsrail’in BM Daimi Temsilcisi’nin, bu karardan sonra her zamankinden yalnız göründüğü ifade edildi. Gallup’un yakın zamanda yaptığı ankette de, 18-34 yaşındaki Amerikalıların yüzde 63’ü İsrail’in askeri operasyonunu onaylamadığını belirtti. Genel nüfustaki onaylamama oranı da yüzde 55 olarak açıklandı. 

ABD’nin “Wall Street Journal” gazetesi de, “ABD ve İsrail’in ‘eşsiz’ istihbarat paylaşımı eleştiri topluyor” başlığıyla bir haber yayımladı. Washington’ın verdiği bilgilerin insani krizi büyütmesinden endişe edildiği bildirilen haberde, paylaşılan istihbaratın sivilleri ya da altyapıları hedef alıp almadığının denetlenmediği vurgulandı. 

Netanyahu’ya ‘ameliyat’ molası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, rutin kontroller sırasında tespit edilen fıtık nedeniyle ameliyat olmasına karar verildiği bildirildi. Dün gece gerçekleştiği belirtilen operasyon sırasında tam anestezi altında tutulan Netanyahu’nun sağlık durumuyla ilgili açıklama yapılmazken, görevini geçici olarak Adalet Bakanı Yariv Levin’in üstleneceği belirtildi.