Gündem Açıklama gönderdi ama sorulara yanıt veremedi

Açıklama gönderdi ama sorulara yanıt veremedi

21.11.2008 - 01:48 | Son Güncellenme:

Ergenekon Soruşturması’na açıklamalarıyla yön veren ama bu arada hiç ifadesine başvurulmayan Tuncay Güney, “haham” olmadığı şeklindeki açıklamalara Kanada’dan yanıt verirken, İstanbul’daki Yahudi Derneği’nin otoritesini tanımadığını söyledi

Açıklama gönderdi ama sorulara yanıt veremedi

Ancak yaşadığı Toronto’da, kayıtlarında bu isimde bir hahama ya da rabaya rastlamadıklarını belirten reformist ve Ortodoks grupların açıklamalarına hiçbir cevap veremedi. Güney, ayrıca hahamlık eğitimini ne zaman ve nerede tamamladığına dair bir açıklama da yapamadı.
Güney’in gönderdiği açıklama şöyle:
“Tüm dinlerde zamanla değişik mezhepler ve tarikatlar oluşmuştur. Örnek vermek gerekirse, Hıristiyanlık’ta Katoliklik, Ortodoksluk ve Protestanlık gibi mezhepler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu mezheplere bağlı olmayan alt gruplar ve tarikatlar da bulunmaktadır. Bütün gruplar Vatikan’a bağlı değildir ve bu tarikatların içişleri hakkında Vatikan’ın yorum yapma hakkı yoktur.
İslam’da da birçok farklı grup ve tarikatlar bulunmaktadır. Türkiye’den örnek vermek gerekirse, bu tarikatların hiçbiri kendi din adamlarını yetiştirirken Diyanet İşleri’nden izin almamaktadır.
Demek istediğim şu ki; İstanbul’daki Yahudi Derneği’ne benim ve çalışmalarımla ilgili sorular sorulması elma ile armutu birbirine karıştırmak demektir. Çoğunluğunu Sefarik ve Askenazi Yahudileri’nin oluşturduğu reformist bu dernek, Ortodoks-Hasidik-Mesianik ve diğer grupların din adamları ve çalışma prensipleri hakkında yorum yapma hakkını kendilerinde nasıl görüyorlar, çok merak ediyorum. Ben, tanımadığım otoriteyi dinlemem.
Dini eğitim konusuna gelince, kimi insanlarca ‘Bu kadar kısa sürede gerekli eğitimler tamamlanıp din adamı olunamaz’ yorumu yapılıyor. Tevrat eğitimi hiçbir grubun-mezhebin tekelinde değildir. Bazı çevrelerin isteği üzerine hakkımda açıklama yapanlara tavsiyem, Tanrı’nın sözü olan Kutsal Kitabı tek referans olarak kabul etmeleridir.”