Gündem Acısız sünnetin devrimcisiydi

Acısız sünnetin devrimcisiydi

08.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Bugün sünnet yarın deniz” deyiminin sahibi ve Türkiye’de acısız sünnetin mucidi Kemal Özkan dün sabah yaşamını yitirdi. Özkan hayatı boyunca 130 bin çocuğu sünnet etti

Acısız sünnetin  devrimcisiydi

“Bugün sünnet yarın deniz” deyimini Türkiye’ye kazandıran 80 yaşındaki ünlü sünnetçi Kemal Özkan, dün sabah saatlerinde Zekeriyaköy’deki evinde hayatını kaybetti. Uzun zamandır Alzheimer ve diyabet başta olmak üzere çeşitli kronik hastalıklarla mücadele eden Özkan’ın cenazesi, yarın Levent Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Özkan, Türkiye’de birçok ünlü ismin ve çocuklarının da aralarında bulunduğu 130 bin kişiyi sünnet ederek, ülkenin en tanınmış sünnetçisi olmuştu.

Kurada kaybetti, subay olamadı
Özkan, 1934’te Malatya’da hayata gözlerini açtı. Çocukluğundan beri subay olmak isteyen Özkan, lise çağına geldiğinde Kuleli Askeri Lisesi’nin sınavlarına girdi. Sınavları kazandı fakat kurada kaybetti. O kura Özkan’ın tüm hayatını değiştirdi. Askeri liseye giremeyince Ankara Sağlık Koleji’ne başlayan Özkan, liseyi İstanbul Sağlık Koleji’nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından Özkan, sağlık kariyerine Diyadin’de başladı.
Daha sonra sırasıyla Ankara Yedek Subay Okulu, Çamlıca Askeri Sanatoryumu ve Cizre Trahom Savaş Merkezi’nde sağlık memurluğu yaptı. 1950 senesinde daha henüz hayatında hiç sünnet yapmamış olmasına karşın bir arkadaşına, “Sünnetçi olacağım ve 1967’de 67 model bir Cadillac alacağım” dedi. Özkan’ın o zaman aslında çok da düşünmeden dile getirdiği bu cümle kaderi oldu.

Sağlık zabiti olarak çalıştı
1956 yılında Levent’te bugün hâlâ çalışmaya devam eden sağlık evini açtı. Fakat 1960 yılında burayı Şevket Balto adlı arkadaşına devrederek, deniz nakliyat şileplerinde sağlık zabitliği yapmaya başladı. 1964’te Levent’teki sağlık merkezine döndüğünde, Balto’nun burada sünnet işine başladığını gördü. Deniz seferleri sırasında ABD’den Kalpt denilen bir sünnet aleti alan Özkan, buna karşın acılı sünnet yapmak istemedi ve başlangıçta sünnetten uzak durdu. Tam da o günlerde Özkan’ın 20 yaş dişi canını yakmaya başladı. Dişçinin yolunu tuttu. Dişçi çekimden önce lokal anestezi ile Özkan’ın dişini uyuşturdu. Özkan, dişinin çekildiğini anlamadı bile. Bunun üzerine kendi deyimiyle, suyun kaldırma kuvvetini bulan Arşimet gibi “Buldum” diyerek dişçi koltuğundan fırladı.

Lokal anestezi kullandı
Özkan o günlerde sünnet yapan Balto’ya asistanlık yapıyordu. Balto’yu beklerken ilk defa sünnet olacak çocuğa lokal anestezi uyguladı. O sırada bir yandan da gözü yoldaydı... Ne gelen vardı ne giden. Balto gelmeyince, iş başa düştü ve Özkan ilk sünnetini gerçekleştirdi. Daha sonra yıllar içerisinde 130 binden fazla kişiyi sünnet eden Özkan, ilk sünnetini şöyle anlatıyordu:
“Usturayı attım ama dibinden mi gitti yarım mı kestik bakamadım. Daha sonra emin olmak için tekrar tekrar baktım ve derin bir oh çektim. Yıllar sonra o kişinin çocuğunu da sünnet ettim.”

Haberin Devamı

‘Sünnet ettiklerim çapkın’

ANAP’ın kuruluş aşamasında İstanbul’da görev alan ve Özal ile olan samimiyetiyle bilinen Özkan, önce 1983 yılında seçimlere milletvekili adayı olarak girdi. Daha sonra siyasi kariyerine 1991’de DYP’ye geçerek devam etti. O dönem genel seçimler öncesinde yaptığı bir açıklamada, “Bugüne dek sünnetini yaptığım 69 bin çocuk ve ailesinden bir tek oy isteyeceğim” diye konuşmuştu.
Özkan mesleği ve siyasete yakınlığı kadar sık sık sansasyonel tartışmaların da ortasında yer aldı. 2000 yılında “Onun sünnet ettikleri ya eşcinsel ya hadım oluyor” denilen Özkan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Sünnetten dolayı hadım, kısır veya eşcinsel olunduğu kanıtlansın, ben servetimi vermeye hazırım. Erdal Acar, Alişan, Hakan Ural, Menderes Utku, Kenan Doğulu, Ozan Orhon, Mustafa Sandal, Fatih Mühürdar ve Umut Sezgin’in durumu ortada. Hepsine erkekliğe ilk adımı ben attırdım. Hepsi birbirinden çapkın” demişti.

Ünlüler neler söyledi?
- Hakan Ural: Fenomen bir adamdı. Kendine has yöntemi vardı. Her çocuk gibi ben de sünnet olacağım zaman çok korkmuştum.
- Alişan: Kemal Ağabeyi beni sektöre kazandıran insandır. 9 yaşındayken beni ve birçok ünlüyü sünnet etmişti.
- Mustafa Sandal: Türkiye çok önemli bir değerini kaybetti. Benim gibi yüzlerce kişi, belki de çocukluğundaki en hassas ve özel anılarından birini kaybetti.
- Erdal Acar: Kemal Ağabey’i tanıdığım için çok mutluyum. 1974 yılında beni sünnet etmişti. Ailesine baş sağlığı diliyorum.

Haberin Devamı


Mirası oğlu devraldı

Kemal Özkan’ın mesleği ise büyük oğlu Murat’a miras kaldı. Murat Özkan, ilk sünnetini henüz 7 yaşındayken gerçekleştirdi ve o zaman 5 yaşında olan kardeşi Levend’i sünnet etti. Murat Özkan, şu anda Levent’te babasının 1956 yılında kurduğu sağlık evini yönetiyor.

Kemal Sunal’a balta sitemi


Bir dönem ‘sosyete sünnetçisi’ diye de ün yapan Özkan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın torunlarından ünlü oyuncu Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal’a; ünlü işadamı Erdal Acar’dan şarkıcı Alişan’a; Alaattin Çakıcı’nın oğlundan Kenan Doğulu’ya birçok ismi sünnet etti. Özkan’ın bu sünnetler arasında en aklında kalanlardan biri ise Ali Sunal’ın sünneti idi. Kirveliğini Turgut Özal’ın yaptığı Ali Sunal’ın sünnetine giden Özkan, Kemal Sunal’a öfkeliydi. Öfkesinin sebebi ise Kemal Sunal’ın filmlerinde baltayla sünnet yapılmasıydı. Özkan sünneti gerçekleştirirken bir yandan da Sunal’ın bir kenarda tir tir titrediğini gördü. Bunun üzerine Sunal’a dönerek, “Seninki çocuk da başkasınınki değil mi? Filmlerinde balta ve satırlarla kesiyorsun çocuklarınkini” dedi. Sunal da bunun üzerine Özkan’a bir daha filmlerinde bu tür sahnelerin yer almayacağına dair söz verdi.

Yazarlar