Gündem Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdunda yangın: 11 öğrenci ve 1 bakıcı öldü

Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdunda yangın: 11 öğrenci ve 1 bakıcı öldü

29.11.2016 - 20:07 | Son Güncellenme:

Adana Aladağ'da 11 kız öğrenci ile 1 eğitmenin hayatını kaybettiği yangınla ilgili olarak yurt müdürünün de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Olay yerini inceleyen Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak herkesi derinden sarsan 'yangın merdiveni kilitli olduğu için çocuklar çıkamadı' iddiasıyla ilgili olarak, "Hem savcı hem de olay yeri inceleme ekipleri yangın çıkış kapılarının kilitli olmadığını hatta hiç bir şekilde kilit olmadığını söyledi." dedi.34 öğrencinin kaldığı kız yurdunda yangının zemin kattan başlayarak yukarı doğru büyüdüğü, bazı çocukların pencerelerden atlayarak kurtulduğu öğrenildi. Vücudunda kırıklar oluşan 22 öğrenci yaralandı. Yangının ilk belirlemelere göre elektrik panosundan çıktığı açıklandı. Bakanlar Veysi Kaynak, İsmet Yılmaz ve Süleyman Soylu, Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla bölgeye gitti. Öte yandan, yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Kozan Cumhuriyet Başsavcısı ile birlikte 3 savcı daha olay yerinde görev yapıyor. Yangın faciasıyla ilgili yurt yetkililerinin de ifadelerine başvurulacağı belirtilirken; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yangına ilişkin, soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı getirdi.

Adana Aladağda kız öğrenci yurdunda yangın: 11 öğrenci ve 1 bakıcı öldü

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında, 11'i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı. Büyük bölümü ahşap olan binada yanarak ölenlerin cesetleri, itfaiye ekipleri tarafından binadan çıkartıldı. Yurt müdürünün de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

"BİRİ YURT MÜDÜRÜ OLMAK ÜZERE 6 KİŞİ GÖZALTINDA"

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında yurt müdürü Cumali Genç'in de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Diğer 3 kişinin ise kurtarma çalışmaları sırasında yaralandığı ve hastanede olduğu, tedavilerinin ardından gözaltına alınacakları belirtildi.

Başsavcı Yeldan, yangında hayatını kaybeden 12 kişiden, Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığına DNA testi için getirilen 9'unun cenazesi ile bu kişilerin yakınlarından alınan DNA örneklerinin eşleştirilmek üzere İstanbul'a gönderildiğini kaydetti.

KORKUNÇ YANGIN SAAT 19.30'DA BAŞLADI

Saat 19.30'da Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve 200 öğrencinin kaldığı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında alevler kısa sürede büyük bölümü ahşap olan tüm binayı sardı.

Haberin Devamı



AHŞAP BİNA ALEV TOPUNA DÖNDÜ

Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı. Pencelerden atlama sonucu vucudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrencilere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra hastanelere sevk edildi.

12 ÖLÜ: 22 YARALI

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Aladağ ilçesindeki bir özel öğrenci yurdunda çıkan yangınına ilişkin, "Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık. İlk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ediyoruz." dedi.

Demirtaş, olay yerindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, özel öğrenci yurdundaki yangının saat 19.25 civarında çıktığını söyledi.

Yurtta toplam 34 öğrencinin kaldığını anlatan Vali Demirtaş, "Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık. İlk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirtaş, yaralıların hastaneye kaldırıldığını belirterek, "Yaralılardan durumu ağır olan herhangi kimse yok. Yaralıların bazıları pencereden atlamışlar." ifadesini kullandı.

3 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

İtfaiyenin çabaları sonucu yangın yaklaşık 3 saat sonra kontrol altına alındı. Binanın ikinci ve üçüncü katlarında kalan ve dışarı çıkamayan 11 öğrenci ile bakıcı olduğu belirtilen 1 kadının cesedine ulaşıldı.

CENAZELERİN TEŞHİSİ İÇİN AİLELERDEN DNA ÖRNEĞİ ALINACAK

Yangın faciasında hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti için Adana Adli Tıp Kurumu'na götürüldüğü, bazı cenazelerin teşhisi için ise ailelerden DNA örneği alınacağı bildirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olayın ardından bakanlardan ve Adana Valisi Demirtaş’tan telefonla bilgi aldı. Ayrıca, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Adana’ya yola çıktı.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adana'daki kız öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Kozan Cumhuriyet Başsavcısı ile birlikte 3 savcı daha olay yerinde görev yapıyor. Yangın faciasıyla ilgili yurt yetkililerinin de ifadelerine başvurulacağı belirtiliyor.

Öte yandan, yangının soğutma işlemlerinin tamamlanmasının ardından uzmanların yangının çıkış sebebiyle ilgili kesin bilgilere ulaşılacağı kaydedildi.

CENAZELER ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ

Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki kız öğrenci yurdunda yaşamını yitiren 11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri, jandarma ve itfaiye binada incelemelerini sürdürüyor. Ölen öğrencilerin 8'inin cenazesinin ahşap çatı katında, eğitmen ile 3 öğrencinin cenazesinin ise 2 katta bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR BÖLGEYE AKIN ETTİ

Bu arada ilçenin tamamından görülen yangın nedeniyle bölgeye akın eden vatandaşlar da büyük panik yaşadı, çocuklarına ulaşamayan aileler de gözyaşlarına boğuldu.

18 bin nüfuslu ilçede panik yaşanması nedeniyle ilçeye takviye Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Jandarma güvenlik önlemi alarak bölgeye kimseyi yaklaştırmadı.

BAKAN FATMA BETÜL SAYAN KAYA: ACIMIZ ÇOK BÜYÜK

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Adana'nın Aladağ İlçesi'ne geldi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve bakanlar, 11'i öğrenci, 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurtta incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Yağmur altında bölgeyi gezen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 32 psiko-sosyal destek ekibinin ailelerle ilgilendiğini açıkladı. Acılarının çok büyük olduğunu ifade eden Kaya, "Yangın merdiveni kapısının kilitli olduğu yönündeki iddialar ile diğer tüm iddialar araştırıyor. Devletimiz, ailelerimizin yanındadırlar. 32 kişilik psiko-sosyal destek ekibimiz sahada çalışmaları yapıyorlar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise bir ihmalin söz konusu olup olmadığını araştırıldığını, kendilerinin ailelere destek ve inceleme yapmak için bölgede olduklarını söyledi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana'da özel öğrenci yurdundaki yangına ilişkin Aladağ İlçesi Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı getirilmesinin ve yapılan yayınların kaldırılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.
Yapılan duyuru şöyle:

Adana Aladağ İlçesi Sulh Ceza Hakimliğinin 2016/150 D.İş sayılı kararı ile 29.11.2016 tarihinde Aladağ İlçe Merkezinde bulunan Aladağ Özel Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdunda meydana gelen yangın ve taksirli ölüm olayına ilişkin olayına ilişkin olarak bazın basın ve yayın organlarında yanlış bilgiler verildiği, ölenlerin kimliklerinin yanlış söylendiği, söz konusu yayınların gerek ilçe genelinde gerekse yurt çapında huzur ve güven ortamı ile kamu düzenini bozucu eylem ve davranışlara dönüşebileceği ve yürütülen soruşturmanın akamete uğratılabileceği kanaatiyle yapılan ve yapılacak tüm haberlere tüm yazılı ve görsel basınla internet ortamında 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasını ve yapılan yayınların kaldırılmasına karar verilmiştir. Tüm medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunulur.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK: KİLİT YOKTU

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, çıkan yangında 12 kişinin hayatını kaybettiği yurdun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yılda iki kez denetlendiğini, en son haziran ayında denetleme yapıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, beraberindeki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte önce hastanede bulunan yaralıları ziyaret etti. Başbakan Yardımcısı Kaynak ve beraberindeki bakanlar daha sonrada hayatını kaybeden 12 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

31 kişi var 24 kişi olay mahallinden çıkartılabildi.. 6'sı öğrenci

12 canımızı yitirdik. 1 yetişkin biri çocuk 10'u öğrenci.

YANGIN MERDİVENİNDE KİLİT YOKTU

Kaynak ile bakanlar taziye ziyaretinden sonra Adana Vaililiği'ne geldi. Kaynak, burada yaptığı açıklamada, "Gece 03.30'da olay yerinde incelemede bulunduk. İlk incelemelere göre kapının üzerinde kilit olmadığı, kapının açık olduğu bilgisi verildi. Buranın denetimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılıyor. Yılda iki kez denetleniyor. En son denetimi haziran ayında yapıldı. 2015 yılında da yurtta çok kapsamlı denetim yapıldı" dedi.

4'ü hariç bütün yaralıları tek tek ziyaret ettiklerini belirten Kaynak, ailelere de taziye ziyaretlerinde bulunduklarını kaydetti.

Otopsilerin bu akşam tamamlanacağını öngörüyoruz

Bu yaşanan hadise hepimizi çok derinden etkiledi. Maalesefe 10 çocuk var. Ailelere ve milletimize başsağlığı diliyoruz. İdari tahkikat sürecektir. otopsi çalışmaları devam ediyor. bu akşam itibari ile tamamlanacağını ön görüyoruz. Tekrar başsağlığı diliyorum. yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz. Yaralılarımızın bazıları taburcu olmaya başladı.